Kasteel de Haar

Op de terugweg van ons muzikale reisje naar Gent bezochten we kasteel de Haar in Haarzuilen. Het kasteel is in de 19e eeuw herbouwt door Cuipers op verzoek van een telg van de Franse tak van de Rothschilds, die getrouwd was met  Baron Etiënne van Zuilen de Haar. Zij bracht de poen in, hij de adellijke titel. Ik vond het allemaal erg protserig. Smaken verschillen. Het past wel bij de Rothschild familie. In Engeland hebben we al meer kastelen van hen bezocht. Onvoorstelbare rijkdom is dat allemaal.

jubileumreis-gent-7-tm-9-okt-004Buitengekomen hadden we zulk bijzonder licht, vlak voor de bui losbarstte. Dat leverde bijzondere foto’s op.img_2470

4 gedachtes over “Kasteel de Haar

 1. zo’n 25 jaar geleden werden wij er rondgeleid door een gids die vertelde dat zijn vader als schrijnwerker aan de lambrizeringen had gewerkt, ook aan het fijne houtsnijwerk. Iemand uit de groep merkte op dat hedendaagse ambachtslui i dat niet meer konden, waarop de gids fijntjes glimlachte en vertelde hoe weinig zijn vader ermee had verdiend. Precies weet ik het niet meer, maar wij schrokken; een paar dubbeltjes per dag moet het zijn geweest.
  De gids woonde nog in een van de schilderachtige huisjes van het in die tijd verplaatste dorp, met die groen/witte luiken. Of groen/wit/rood…ik moet nog eens gaan kijken,

  Like

 2. ik heb geprobeerd het dagloon van een timmerman te traceren. Universiiteit Groningen heeft een onderzoek gepubliceerd waarin o.a. ook daglonen door de eeuwen heen in Groningen en de Ommelanden zijn opgenomen. Tegen de eeuwwisseling bedroeg het dagloon van een timmerman 136 cent per uur en dat was een grote verbetering bij de tijden ervoor.

  Like

 3. Vroeger fietste ik vaak een rondje Haarzuilens op de racefiets. Reed een rondje om het kasteel, deed een bakkie koffie in het centrum en fietste weer terug naar huis. Ik ben er één keer binnen geweest, samen met mijn man.
  De buitenkant vind ik mooier dan de binnenkant (-: Helemaal in dit geval!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s