Stedje van lol en plezeer

Misschien hebben jullie de gisteravond documentaire over ‘t Stedje (Venlo) op 3DOC gezien. Prachtig in beeld gebracht, dat Carnaval meer is dan drinken en gek doen. In deze documentaire/film wordt heel mooi uitgelegd hoe ik ook de kern van Carnaval voel en dat is waarom ik er elk jaar weer bij zou willen zijn. Het plezier, die saamhorigheid, de losheid, iedereen is gelijk, daar heb ik altijd zo van genoten. Een beetje drinken hoort erbij, maar het is echt geen drinkgelag voor mij. Als je in Limburg woont zit het feest ongemerkt, al ver voor de drie officiële carnavalsdagen, overal in verweven, op school, in winkels, in de versierde straten, in andere naamgeving, allerlei evenementen. Je hoeft ook helemaal niet overal aan mee te doen, maar je kunt er in het zuiden niet helemaal omheen. In tegenstelling tot het noorden. Daar merk je er niets van op een enkel Carnavalsfeestje na in een café en van die sfeer daar hou ik nu net niet. Misschien gaan meer mensen van ‘boven de rivieren’ er iets meer van snappen na het zien van deze film.

Toevallig moest ik gisteren in dat stadje zijn, voor een droeviger aangelegenheid, namelijk een overleden tante, de laatste eer bewijzen.

Zo vlak voor Carnaval zie je dat ze daar in het zuiden al klaar zijn voor ’t grote feest. En bij mij begint ’t ook weer te kriebelen. Je kunt als Limburger wel wegtrekken uit je geboortestreek, maar daarmee haal je het Carnaval niet uit de Limburger!

8 gedachtes over “Stedje van lol en plezeer

  1. Als verdwaalde “ollander” voelde ik me er niet thuis. Maar met bekenden, vrienden, familie zal het vast anders zijn. En drinken… ach een biertje of wijntje kan toch heel gezellig zijn, maar laveloos naar huis toe gaan is toch niet nodig… Misschien vind je toch nog een reden om dit weekend… eventjes… ?

    Geliked door 1 persoon

  2. Venlo is wel een heel bijzondere stad om carnaval te vieren. Ze hebben eigen liedjes, die ze allemaal mee kunnen zingen. Hier is een groot saamhorigheidsgevoel, wat ik in de andere steden niet meer terug kan vinden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik ben beslist geen carnavalvierder. Nou kom ik ook van boven de rivieren dus dat is niet zo vreemd. Maar ik vind het prima hoor, dat men daar in het zuiden lekker mee bezig is en ik begrijp heel goed dat het bij jou blijft kriebelen. Ik zou het weekend maar lekker bij je broer gaan logeren. Ik kon de laatste dagen niet bij jou reageren, hoopt dat dit dit blijft hangen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s