Bijzondere begrafenisdienst

Vanochtend was er een begrafenisplechtigheid in de RK kerk van Monnickendam ter ere van de laatste oom van mijn man. Hij had de gezegende leeftijd van 97 jaar. Doordat de oom vader was van 16 kinderen werd het een speciale dienst. Allereerst werd de kist met het stoffelijk overschot binnen gedragen door 6 zoons. Meestal, als men zelf de kist wil dragen en het niet aan de begrafenisonderneming wil overlaten, moet men dragers bij elkaar sprokkelen uit kinderen, kleinkinderen, aan-getrouwden en zo. Nu realiseerde je je, dat er nog wel 10 andere kinderen in de kerk zaten, die ook als drager(es) hadden kunnen functioneren.

Men wilde de taken goed verdelen. Met als gevolg dat de halve kerk, die trouwens tjokvol zat, opstond toen de pastoor alle kleinkinderen opriep om een bloemenhulde te brengen. De oom heeft 106 nazaten (kinderen, klein- en achterkleinkinderen) op dit moment.  De dienst liep erg uit, omdat er tot slot wel 4 kinderen nog een woordje wilden doen over het leven van en met hun vader. Meestal is men al blij als één iemand van de familie bereid is om een toespraak te houden. In dit geval werd er een zwaar beroep gedaan op de luister-concentratie van de aanwezigen, want de verhalen waren niet echt op elkaar afgestemd, maar het zij ze vergeven. Het allerindrukwekkendst vond ik, dat het Ave Verum van Mozart prachtig gezongen werd door een koor voor deze gelegenheid samengesteld uit louter familieleden. Zo bijzonder! Zelfs de pastoor, die al heel lange ervaring heeft met begrafenisdiensten, was helemaal ontroerd. Ik durfde natuurlijk geen foto te maken maar hier even een Ave Verum van Youtube gehaald.

17 gedachtes over “Bijzondere begrafenisdienst

  1. Bij mijn man kwam onmiddellijk een herinnering aan Monnickendam op en melkboer Tessel ?? Uit de Kerkstraat, wiens vrouw elk jaar zwanger was. Maar er waren in die tijd (1955-57) natuurlijk wel meer grote gezinnen. Wel indrukwekend zo’n gebeurtenis.

    Geliked door 1 persoon

      1. Nou ja, dat is toch een toeval. Mijn man logeerde toenvaak bij zijn oom en tante Van Dorst, die in de Kerkstraat woonde. Binnenkort zal ik er over bloggen. Leo wil ook nog even wat herinneri gen met zijn nicht Betty van Dorst ophalen. Maar ik vind dit een ongelofelijk toeval.

        Like

  2. Na de blog over het Tessel bankje zocht ik deze blog op.
    Wat een bijzonder mooi afscheid.
    Een koor bestaande uit familieleden is ook zo uniek.
    106 nazaten, inmiddels vast meer.
    Zo waardevol dat jij het destijds in een blog zette.

    Like

Plaats een reactie