Tegenstelling: trouw – ontrouw in Brielle

Het stadsfeest van 1 april in Den Briel is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij gevierd wordt hoe de bevolking zich in 1572 heeft los gevochten onder het Spaanse juk vandaan. Ze spelen op heel natuurlijke wijze de geschiedenis na op diverse plekken in de stad, de hele dag door. ’s Avonds is de stad dan in handen van de Watergeuzen en wordt de overwinning gevierd.

De hele stad is versierd in 16e eeuwse stijl.

Ook de bevolking, van jong

naar oud, gaat die dag gekleed in toepasselijke kledij.

Allerlei kraampjes met traditionele winkelnering

Muzikanten fleuren de straten op met hun muziek op veelal oude instrumenten.

De was hangt traditioneel te drogen.

Kortom als je daar rond loopt op 1 april waan je jezelf terug in de tijd. Een klein plukje Spaanse soldaten zijn nog in de stad, maar die doen niet veel meer dan zuipen. De clerus is ook nog goed vertegenwoordigd. Zij zijn nog trouw aan de Spaanse macht en hun katholieke geloof.

De watergeuzen laten al meer van zich horen met hun geuzenliederen, die je door merg en been gaan. Ze zijn in het geheim al ontrouw en hebben een glorieus plan bedacht om de stad in te nemen.

Met een knipoog naar de tegenwoordige tijd zag ik deze non en vond het wel het prototype van de trouw en ontrouw, waar deze hele stadsgeschiedenis ook op gebaseerd is. Ik kan deze foto mooi voor de tegenstelling van deze week gebruiken.

Helaas kon ik niet het hele dagprogramma volgen. Ik was vanuit Zeeland op weg naar huis en had nog een hele reis voor de boeg. Maar wat heb ik genoten van de uurtjes, dat ik door Brielle gezworven heb! Prachtstad, waar de Briellenaren met recht heel trots op zijn!

8 gedachtes over “Tegenstelling: trouw – ontrouw in Brielle

  1. Ik kom regelmatig in den Briel, meestal na een wandeltocht in de duinen van Oostvoorne. Inderdaad een mooie stad en wat een mooie plaatjes heb je gemaakt! Toch heb ik bij het zien ervan gemengde gevoelens. Ze zijn onderdeel van het heldenplaatje van Nederland in die tijd. Nederland is vooral door heel veel geluk los kunnen komen van de Spanjaarden. En wat daar in den Briel gebeurde was puur toeval, daar zat geen enkele vooropgezet plan achter. Uiteindelijk bleek de val van den Briel wel een eerste kentering te betekenen. Dat mag gevierd worden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s