Herdenken

Vandaag is de dag, dat we in ons land traditioneel stilstaan bij alle mensen, die hun leven in de oorlog gegeven hebben, waardoor wij in vrijheid verder kunnen leven. We moeten ervoor zorgen, dat er niet weer oorlog uitbreekt. Daarom is het belangrijk, dat we niet vergeten.

De laatste jaren zie je in steden door het hele land, maar ook in het buitenland initiatieven, om vóór huizen, van waaruit in de oorlog mensen woonden, die weggevoerd zijn en niet meer terug zijn gekomen, zogenaamde herdenkingsstenen te plaatsen.

Deze mensen waren joods, of hadden een geaardheid, die de bezetter niet aanstond, of ze hadden verzet gepleegd of hulp geboden aan vervolgde mensen. Deze slachtoffers hebben meestal geen graf, maar door deze drempelstenen krijgen zij hun namen weer terug, zodat wij ze niet vergeten.

De Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort heeft onderzoek laten doen en mijn achternicht Channa Kalmann heeft in samenwerking met de onderzoekers een boek geschreven, waarin alle 411 Amertsfoortse slachtoffers, voor wie een herdenkingssteen is gelegd, worden genoemd. Van een aantal van hen heeft Channa portretten geschreven, waarmee zij en hun lotgenoten een gezicht hebben gekregen. Dit soort initiatieven blijft nodig, vind ik. We moeten blijven gedenken!

En daarom ook sta ik vanavond weer te zingen en 2 minuten stil te gedenken bij ons in het park tijdens de Dodenherdenking.

Bron: foto’s uit het boek van Channa Kalmann.

9 gedachtes over “Herdenken

  1. Ik vrees alleen dat de herdenkingen niet alle bevolkingsgroepen raken, zeker niet nu in Europa een toenemend antisemitisme aan het ontwikkelen is. Why, dit zijn toch de mensen die ons het minste last bezorgen. Die twee minuten zijn niet genoeg…

    Geliked door 1 persoon

  2. Zó belangrijk om te beseffen dat wij in vrede leven en dat we dat mede te danken hebben aan al die ‘gewone’ mensen die hun leven opofferden. En laten we ook vooral niet vergeten dat niet alleen soldaten maar ook heel veel burgers slachtoffer zijn van oorlogen en het ook vaak met hun leven moeten bekopen. Oorlog is walgelijk, is waanzin, is zó niet-beschaafd…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie