Parco della cascate

Oftewel natuurpark van de watervallen van Molina. Daar waren we naar toe op weg. Na het eerste stuk, waar ik gisteren verslag van deed, bereikten we de bossen. De paadjes werden àl glibberige, door de vele regen van de afgelopen periode. Sjaak gleed een keer even uit over een gladde boomstronk en hij kon zich nog net vastgrijpen aan een boomstam. (hoe wist Ferrara dat van deze cliffhanger?) Daarmee waren onze zinnen op scherp gezet, het was oppassen geblazen.

De paden werden rotsachtiger en onbegaanbaarder. We bleven ook afwisselend stijgen en dalen. Vooral bij het afdalen werd het spannend, want met het onbegaanbaarder worden, werden de paden ook smaller. Als je dan weet, dat ik last van hoogtevrees heb, begrijp je, dat ik daar niet helemaal in mijn element was. Bij elk nieuw obstakel dachten we dat het wel het laatste zou zijn, maar helaas, er leek geen einde te komen aan de klauterpartij. Op de achtergrond klonk het geraas van water al harder. En ja, door de bomen heen zagen we verschillende watervallen.

Die watervallen, daar kwamen we voor, maar dat deze Grand Route zo’n andere vorm zou aannemen, daar waren we niet op voorbereid. Foto’s durfde ik bijna niet te nemen. Onze concentratie mocht niet verslappen. Eén misstap en we lagen in het ravijn. Op een gegeven moment had men gelukkig kabels aan de rotswand bevestigd, zodat wij ons daaraan konden vasthouden. Dat voelde iets safer, hoewel ik wist, dat de dieptes naast me niet minder waren. Ik hield mijn blik angstvallig op de wand gericht, voor mij de enige manier om niet te verstijven.

Je verwachtte verder naar beneden te dalen, naar het riviertje, waar de watervallen in uitkwamen, maar het onherbergzame pad ging weer omhoog. Dat was niet goed voor de moraal. Ik had knikkende knieën en het ontbrak mij op een gegeven moment aan de kracht om me op een rotsblok te hijsen. Gelukkig was er niemand in de buurt, die mijn gestuntel kon zien, want die had hard gelachen. We zijn uiteindelijk uit het ravijn weer omhoog geklauterd. Het pad werd beter. Ik kon wat ontspannen en om me heen kijken. Het was indrukwekkend die natuur!

Het dorpje boven was een welkome aanblik. We waren weer in de bewoonde wereld.

Helaas bleek er volgens een Italiaans vrouwtje geen busverbinding te zijn in Molina. Er zat voor ons niets anders op, dan terug te lopen naar een dorp, waar wél een bus langs kwam. Gelukkig was het lopen over gewoon wegdek, alsof je net, zo fris als een hoentje, aan de wandeling begon. We kregen ook nog even een overzicht van het ravijn waar wij dus langs beide kanten gezwoegd hadden. We bedachten, hoe gevaarlijk we bezig geweest waren, maar het was ons overkomen. Had ik het van tevoren geweten, dan had ik deze wandeling niet gemaakt, maar eigenlijk, achteraf had ik het ook niet willen missen. Dit was nog eens een échte natuurwandeling. Dankbaar waren we ook, dat we dit nog kunnen op onze leeftijd. De spannende momenten waren alweer vergeten.

Met een haarspeldbocht zakten we af. Ik zag in de andere bocht een gele schoolbus aankomen rijden. Zullen we liften, opperden we in een overmoedige bui. De duim ging omhoog, het busje stopte en de chauffeur zette ons kilometers verderop af bij een busstation, waar we binnen 5 minuten een overstap hadden, die ons afzette voor ons logeeradres. Wat een meevaller, wat een avontuur!

7 gedachtes over “Parco della cascate

  1. Ja, dat is wat anders dan de platte polders boven Amsterdam. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je je voelde, te grote hoogtes met diepe ravijnen vind ik ook geen feest en af en toe belanden wij ook weleens op zo’n pad. Maar het is wel een avontuur en wat je zegt, jullie kunnen het nog, dat is toch geweldig!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s