Mauritshuis

Een museum waar je toch eens een keer geweest moet zijn. En als je dan toch in Den Haag bent, loop je even binnen. De ingang is op kelderniveau en zoals een museum er meestal uit ziet: een ontvangsthal, balie, garderobe enzovoort. Dan ga je met de lift of de trap naar één hoog en je staat in een totaal andere wereld, namelijk in de hal van een prachtige monumentaal 17e eeuws pand, in de stijl van de Gouden Eeuw, helemaal geen strakke museumzalen. Er hangen natuurlijk wel wat schilderijtjes aan de muur, maar dat lijkt bij de inrichting te horen.

Veel hout is er verwerkt in de lambrizeringen, prachtige plafondschilderingen en met stof behangen muren. Alleen dat huis is al een bezichtiging waard.

In de kamers, die uitkomen op de hal hangt de nationale kunstcollectie, de wereldberoemde verzameling Hollandse en Vlaamse meesters, waarvan de basis is gelegd door stadhouder prins Willem V.

De stier van Potter, de anatomische les en andere Rembrandts, voor mij onbekendere Jan Steens, maar net zo leuk. Ook Vermeer, stadsgezicht van Delft en zijn Meisje met de parel en natuurlijk het wereldberoemde Puttertje van Fabritius, om er een paar te noemen.

Leuk om al die beroemde schilderijen eens in het echt te kunnen bewonderen. Het was de moeite van ons bezoek waard, daar aan de Hofvijver.

7 gedachtes over “Mauritshuis

  1. Het is één van de musea waar het gebouw minstens net zo het bekijken waard is als de collectie ( die we meestal wel een beetje kennen) . Ik ben er nog niet geweest sinds de grote verbouwing waarbij het Mauritshuis onder de grond verbonden werd met een pand aan de andere kant van de straat omdat dát de enige manier was om uit te breiden.
    Men geeft er één keer in de maand ook een aangepaste rondleiding speciaal voor mensen met dementie, Het is me nog niet gelukt daar een keer gebruik van te maken. Maar misschien zit Henk toch al wat te ver in het proces om dat te kunnen volgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s