St. Jan en zijn glas

Hoewel de St Janskerk in Gouda goed verscholen ligt door de huizen vlak eromheen, moet je een bezoek aan de gotische kerk toch niet overslaan.

Het is de langste kerk van Nederland en beroemd vanwege zijn 16e eeuwse glas-in-lood-ramen. Ze zijn ongeschonden uit de tachtig jarige oorlog en andere schermutselingen gekomen, doordat burgers heel oplettend waren en de boel bewaakten.

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft men zelfs alle glas in kisten gestopt en in de Noord-Hollandse duinen bij Vogelenzang begraven. Daardoor vind je nu hier in Gouda nog op bijna de enige plek in Nederland origineel 16e eeuwse gebrandschilderde ramen.

Elk raam heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. Door de audiotoer ontdekte ik dat er een raam gemaakt is door de Limburgse kunstenaar Charles Eyk. Hij heeft het gemaakt n.a.v. de bevrijding na de tweede wereldoorlog. Allerlei verschrikkingen uit die oorlog zijn te zien op dat raam, maar ook het vlagvertoon tijdens de bevrijdingsfeesten en het V teken, dat ze volgens de audiotoer-stem in Limburg maken met drie vingers. En dat vind ik dan weer leuk, maar ik wist het niet.

En nog even dit kleine meisje als contrast in die monumentale kerk.

15 gedachtes over “St. Jan en zijn glas

  1. Had ik het dus goed gedacht. de Goudse Glazen bewaart ze voor een ander blog. Ze zijn zo indrukwekkend en prachtig. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt. Met mijn simpele toestel is dat een hele toer en vaak niet tot tevredenheid. De laatste foto is heel aandoenlijk.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie