Steengoede documentaire

Wat een stel met elkaar: Frans Bromet en Raoul Heertje. De chemie tussen die twee, de een vóór en de ander achter de camera is een verrijking voor deze documentaire. Beiden met Joodse roots onderzoeken ze hoe het er in Israël voorstaat. Raoul wil eigenlijk weten of hij indertijd de goede keuze heeft gemaakt, om weg te gaan uit het land.

(fotobron NPO)

Ze komen in contact met alle bevolkingsgroepen, Israëliërs, Palestijnen, plattelanders, stadse types. Doordat Raoul de taal spreekt, zijn de mensen best openhartig. Ze gaan ook naar bezette gebieden, soms best spannend en gevaarlijk, zeker omdat Frans zijn camera niet zo snel zal opbergen.

Raoul interviewt de mensen, maar betrekt Frans er dan af en toe bij. Dan maakt ie weleens een kwinkslag, waardoor de zware onderwerpen , dan even gerelativeerd worden. Op deze manier laten ze Israël en zijn politiek in alle facetten zien, met zowel voor- als tegenstanders van het land. Wat een moeilijke problematiek is het toch. De oplossing is beslist niet eenvoudig.

Een documentaire in 8 delen, die je eigenlijk niet mag missen!

8 gedachtes over “Steengoede documentaire

  1. Helemaal mee eens. De unieke invalshoek – beiden zijn zelf Joods,- en kunnen daarom niet van anti-semitisme worden beticht, zoals nog al eens gebeurt als het gaat om kritiek op de Israëlische politiek, en beider nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we een nogal onthullend beeld krijgen te zien: There is something rotten in the state of Israel.

    Geliked door 1 persoon

  2. Inderdaad, wanneer je de taal spreekt, zijn de mensen openhartiger. Dat zagen we ook al bij de VPRO reisserie “ Langs de oevers van de Yangtze “ gemaakt door arts / fotograaf Ruben Terlou, die ook de taal spreekt. Was ook zo’n geweldige serie !

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie