Vierkant lopen

Een vriendin van mij, die in Middenbeemster woont, zegt altijd, dat ze een vierkant gefietst heeft. In de polder de Beemster bestaat het stratenplan namelijk uit allemaal rechte straten, die oftewel horizontaal ofwel verticaal lopen. Alles rechttoe rechtaan. Logisch dus als je daar een rondje fietst of wandelt, dat het dan eigenlijk een vierkant is. Daar moest ik aan denken toen we zondagmiddag naar de Noordbeemster gingen om inderdaad een vierkantje te gaan lopen. We startten bij De Rijp en namen toen de dijkweg langs de Beemsterringvaart.

Daar ging de vergelijking met het vierkant lopen eigenlijk meteen mank, want die dijk is namelijk kronkelig. Maar daarboven heb je wel een mooi uitzicht alle kanten op.

Aan de andere kant van de ringvaart ligt de Eilandspolder. Daar zie je in de verte nog een aantal molens liggen rondom de polder de Schermer en ook de kerk van Groot Schermer. Je zit hier dus midden in het land van Leeghwater, die verantwoordelijk was voor het droogleggen van al die meertjes in dit gebied.

Toen we dijk naar beneden liepen begonnen we dus aan nog 3 rechte kanten van het vierkant. Het blijft een mooi gezicht om tegen zo’n dijk aan te kijken.

Zo’n polder bestaat niet alleen maar uit weiland, maar er is op veel plekken zwarte aarde te zien. Op die enorme oppervlaktes staan over een maand of drie de tulpen weer te bloeien.

Er staan verspreid mooie boerenhoeves. De knoppen van de brug van deze boerderij vielen me op. de kleuren kwamen terug in de nok van het huis.

Vandaag was het windstil, maar op die open vlaktes hier kan de wind goed tekeer gaan. Gelukkig hebben veel wegen bomen die de wind wat breken.

En na de vierde hoek, die we omsloegen kwamen we weer bij De Rijp aan, waar de auto stond. De zon liet zich nog even zien, als afscheid.

13 gedachtes over “Vierkant lopen

  1. Mooi, dat oude gemaal. De eerste jaren van ons huwelijk woonden we ook in een polder waar ik vierkantjes liep met de kinderwagen. Vreselijk vond ik dat! Blij was ik toen we na vijf jaar in een prachtige oude polder terechtkwamen, onze mooie Krimpenerwaard.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s