Zondagsrust

Bestaat dat eigenlijk nog, zondagsrust? De kerk speelt er zo goed als geen rol meer in. Winkels zijn open, zij het met beperktere openingstijden. Je kunt eigenlijk alles doen, wat ook op een doordeweekse dag kan. Ja, er wordt minder gewerkt en de kinderen hoeven niet naar school. Het is gewoon goed om af en toe pas op de plaats te maken en niet steeds maar door te gaan met hollen en vliegen. Een zondag zou daarbij kunnen helpen.

Er is nog steeds een wet, die de zondagsrust beschermt. Is dat nog van deze tijd? Ja en nee. Wat is er mis mee om daar wat afspraken over te maken met elkaar? Ik denk dan o.a. aan openings-en sluitingstijden van bijvoorbeeld evenementen en festivals, die juist in een weekend gehouden worden. In het afgelopen ‘coronajaar’ zijn we noodgedwongen om meer pas op de plaats te maken. We misten alle extra activiteiten, die normaliter worden georganiseerd in de wereld om ons heen, waarvan je natuurlijk vrij bent om er wel of niet gebruik van te maken.. Misschien denken we later met verlangen terug naar dit jaar, waarin ons leven zo rustig en kalm verliep, alsof het elke dag zondag was.

Even een paar foto’s ter bevordering van de ouderwetse zondagsrust.

Geniet van je zondag!

18 gedachtes over “Zondagsrust

 1. Sedert wij op pensioen zijn lijkt het wel alle dagen zondag. Om toch enig onderscheid te maken ontbijten wij dan eerder met een croissantje in plaats van een boterham.

  Winkels mijden we sowieso in het weekend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als wij vroeger in Hoogeveen op zondag in de tuin bezig waren hadden de buren commentaar, ‘zondagswerk is niet sterk’ zei men daar. Dat vond ik benauwend. Hier in Groningen is tegenwoordig de zondag lawaaidag, diverse knetterende en loeiende gereedschappen wisselen elkaar af, voor ieder klusje is er wel een rumoerig apparaat. Ik verlang nog wel eens naar die verplichte rust van vroeger.

  Like

 3. Je kunt je ook afvragen of al die activiteiten wel nodig waren… Iedereen moest te pas en te onpas geamuseerd te worden. Ik mis dat steeds minder, ben zelf veel actiever geworden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zondag hoeft geen rustdag te zijn maar eerder wel een dag waarop mensen vrij zijn van (of om te) werk(en). Die keuze moet iedereen zélf kunnen maken, vind ik.
  Door de drang om op elke dag overal toegang toe te hebben, vergeten we dat we van anderen gaan verlangen om op zondag wél te werken. Dat wordt vaak vergeten. De hamvraag is: “Wil jij werken op zondag?” Ongetwijfeld zijn er die dat graag willen, maar geldt dat voor iedere werknemer die jou op zondag bedient ?

  Like

 5. In een groot deel van Nederland wordt de zondagsrust nog voorgeschreven door de kerk. Ons dorp telt 5000 inwoners en 4 kerkgenootschappen en er is bij ons geen winkel open op zondag en dat zal er de eerste tien jaar ook niet van komen.
  En weet je, ik heb er geen moeite mee, nooit gehad, onze kinderen ook niet. Heerlijk vind ik die rust op zondag. Wij belijden geen geloof maar maken geen herrie op die dag, hebben die dag nooit gras gemaaid of was opgehangen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van respect voor elkaar hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Met Marthy eens. Vandaag was hier in de buurt iemand druk aan het timmeren aan een nieuwe schutting. Zelf zou ik het niet doen en dat heeft met geloof niet te maken. Een dag in de week een beetje rust en geen herrie, wat is daar mis mee?
  De motorrijders zullen het niet met me eens zijn …

  Like

 7. Eens met Marthy, en met Picpolio. Ik heb van huis uit geleerd dat je op zondag rustig doet, zodat je niemand tot last bent, of je nu christelijk bent of niet. En dat heb ik mijn dochter ook weer meegegeven. Zelf werk ik in een winkel die alleen dicht is op nieuwjaarsdag en 1e Kerstdag. en wij hebben niet de keuze op zondag vrij te zijn. Dat vind ik vervelend, maar ik ben 55 jaar, op zoek naar een andere baan is (zeker in deze tijd) eigenlijk geen optie. Nu wordt werken op zondag nog dubbel betaald, degenen die wel graag op zondag werken doen dat voor het geld, als ze op die dag gewoon betaald gaan krijgen, willen ze op zondag vrij zijn. Het wordt steeds gekker, op 4 en 5 mei zijn we ’s avonds dicht, niet dus, afgelopen vrijdagavond is besloten dat wij op 5 mei ook ’s avonds open zijn. Dat vind ik echt niet kunnen, 5 mei zou elk jaar nog echt gevierd moeten worden!

  Geliked door 1 persoon

 8. Zondag vind ik altijd wel een beetje speciale dag, gewoon omdat er geen werkverkeer is, tenminste als de boeren het niet al te druk hebben. Corona heeft voor ons niet zoveel verandering gebracht, behalve dan het minder bij elkaar over de vloer komen, niet uit eten kunnen gaan, maar dat was het dan wel.

  Geliked door 1 persoon

 9. Van huis uit was zondag de enige vrije dag thuis en dus werd er van alles gedaan. Ook timmeren en zagen maar uitslapen konden de buren zeker. Rekening houden doe ik heus met mijn buren maar vandaag hadden ze herrie omdat er slecht weer aankomt en het gewoon niet anders kon. Als ze hadden komen klagen had ik ze handschoenen om te helpen aangeboden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s