Nationaal Holocaust Namenmonument

Het was best lang geleden, dat wij wandelden door Amsterdam. Omdat we een boodschap te doen hadden en de zon zowaar scheen, koppelden we er een stadswandeling aan vast. De Montelbaanstoren sprong als eerste in het vizier.

Ondanks de kale takken en het gure weer vond ik het weer leuk in de stad. Sporen van het Lightfestival smaken naar meer. Vandaag zit het er niet in om te wachten op het donker. Om 17.00 uur gaan de lichtjes alweer uit. Dat loont ook amper de moeite.

Wat we ook nog niet gezien hadden, was het Nationaal Holocaust Namenmonument. Op 19 september 2021 is het door Daniel Liebeskind ontworpen monument onthuld. Het bevat 102.000 stenen met de namen van al die mensen, die niet terugkeerden en geen graf hadden. Hier krijgen ze weer een naam. Bovendien lijkt de vorm van het monument een labyrint, dat van bovenaf 4 Hebreeuwse tekens heeft, die betekenen in herinnering aan.

Ik had er al genoeg foto’s van langs zien gaan en ook ik probeerde iets van de sfeer van dit indrukwekkende monument in beeld te vangen . Toch moet je hier zelf lopen tussen die muren van stenen, zoveel rijen, zoveel namen, zoveel mensen………………………. Heftig, indrukwekkend, zodat wij het niet vergeten!!!

9 gedachtes over “Nationaal Holocaust Namenmonument

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s