De glazen kamer

1001004006534733Een grootse roman, opwindend, aangrijpend en van een buitengewone schoonheid. Intelligent, diepzinnig en meeslepend.

Tsjecho-Slowakije 1930. Op een heuvel buiten Praag laten Viktor en Liesel Landauer hun droomhuis bouwen. Een modern vormgegeven huis van staal, glas en natuursteen. Met als blikvanger de centrale glazen kamer, een architectonisch hoogstandje.
Als de donkere wolken van de Tweede Wereldoorlog zich boven Europa samenpakken moet de joodse Viktor met zijn gezin vluchten voor de nazi’s.
Het vertrek van de bewoners betekent niet het einde van het huis. Het gaat steeds in andere handen over: van de Landauers naar de nazi’s, naar de Russen, naar de staat. Altijd blijft de glazen kamer een haast magische aantrekkingskracht uitoefenen op de bewoners. En dan, jaren later, na de val van het communisme, kan de weduwe Landauer eindelijk terugkeren naar haar huis.

De glazen kamer is een prachtig verhaal over een gezin dat op drift raakt in het roerige Europa van de twintigste eeuw. De metafoor van het transparante huis dat een symbool is voor een leven zonder angst en onderdrukking is door Mawer briljant uitgewerkt.

Deze beschrijving staat op de site van bolcom. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik was onder de indruk van dit boek , dat boeide van begin tot eind. Wat ik ook altijd leuk aan een boek vind is dat het grotendeels wel fictie is, maar gebaseerd op nonfictie. Het huis uit dit boek bestaat echt en kun je nog in Tsechië vonden in de buurt van Brno. Het heet Tugendhat en is te bezichtigen. De ontwerper is wereldberoemd en heet Ludwig Mies van der Rohe.

4 gedachtes over “De glazen kamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s