De Gouden uil en anderen

Als je twee weken geen internet tot je beschikking hebt, levert dat tijd op om ouderwets lekker te lezen. Toevallig zat bij mijn stapel te lezen boeken de net op dat moment bekroonde winnaar van de Gouden Uil. Inderdaad een prachtig boek. Ik hou van verhalen gebaseerd op historische feiten. De zoektocht naar de werken en het leven van Felix Nussbaum.

orgelmanOrgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück IMG_7232een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Rechts staat een foto van een kunstwerk van Felix (foto vanuit het boek)

 

 

 

 

 

 

 

Ik werd fan van Griet op de Beeck. Link naar de site van ‘de leestafel’ voor de  samenvatting.

9200000025876718Weer een oorlogsverhaal. Simons beschrijft op onnavolgbare wijze de kwetsbare relatie tussen de twee meisjes midden in de bedrijvige Joodse gemeenschap in Antwerpen.. In Berlijn, waar Gittels vader zijn fortuin in een handomdraai probeert te vergaren, is de illusie van rijkdom na de beurskrach van 1929 snel voorbij.
Ida Simons weet zich als geen ander in te leven in een meisje op zoek naar een veilige plek in een onzekere tijd en een chaotische wereld.

Bron: bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s