Bergense School

Vanaf 1914 werkten kunstenaars als Piet van Wijngaerdt, Arnout Colnot, Charley Toorop, Leo Gestel, Elsa Berg, Mommie Schwarz, Wim Schuhmacher, Jaap Weijand, Piet en Matthieu Wiegman er in een gemeenschappelijke stijl. Het waren de eerste Hollandse expressionisten. In het Singermuseum in Laren kun je de tentoonstelling bekijken. Mijn impressie van enkele schilderijen van de groep kunstenaars, die in Bergen woonde en werkte rondom ’t Oude Hof.

Bergense school Singer Laren 24-10-2015

In één zaal hingen schilderijen van een groep kunstenaars uit Groningen, die zich in dezelfde tijd met expressionistische schilderkunst bezighielden. Zij zijn bekend geworden onder de naam ‘de Ploeg’. Hun werk was opvallend lichter en kleuriger dan dat van de Bergense School. Het sprak mij meer aan. Jan Wiegers, Jan Altink en Henk Melgers zijn namen die ik nog onthouden heb.Bergense school Singer Laren 24-10-2016

Een gedachte over “Bergense School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s