De Fundatie

Het museum is echt een eyecatcher boven de stad uit. Het gebouw maakt gewoon nieuwsgierig. Wat zie ik daar voor vreemde vorm tussen het groen? Vlakbij blijkt dat ze op een classicistisch gebouw een enorme bol hebben geplaatst. Heel apart en mooi bedacht. Zeker als je dan binnen merkt dat ze met die bol er een enorme etage bij gemaakt hebben en dat je naast de tentoonstelling binnen ook nog een mooi uitzicht hebt over de stad Zwolle. Naast de keuze uit eigen collectie was de overzichtstentoonstelling van Werner Tübke (1929-2004) te zien. Hij is een van de belangrijkste schilders van de DDR. Hij schildert allegorieën met veel mensen en gebeurtenissen, soms leek zijn werk wel  een collage van allemaal bij elkaar gezochte plaatjes.. Er was enorm veel op te zien, politiek getint soms, vooral erg Oost Duits.. Ik moest aan het werk van Jeroen Bosch denken en dat kan me niet echt bekoren. Hetzelfde heb ik met deze schilderijen, soms heel groot, maar vooral heel veel en voor mij té veel om te kunnen bevatten. Ik zie ook wel de knapheid, alles is heel realistisch geschilderd tot in kleinste detail, maar ik raakte compleet verzadigd. Wat ik wel erg mooi vond waren zijn portretten. Die deden me wel wat. Ook waren er een paar van zijn tekeningen en aquarellen te zien, die een heel andere sfeer uitstraalden. Meer van dit werk is nog te zien in Kasteel Nijenhuis een afdeling die bij het museum hoort. Verder was er werk van Joseph Klibansky te bewonderen. Naast schilderijen zijn er  prints en sculpturen te zien allemaal dynamisch, fantasievol en hier en daar surrealistisch. Er waren veel sculpturen in goud uitgewerkt. Ik moet nog wennen aan deze moderne kunst. Joseph Klibansky schijnt veelbelovend te zijn, dus we zullen nog wel vaker iets zien en horen van de man. Onderstaand zaal vullend werk vond ik wel toepasselijk voor de paasdagen. Het heet ‘Leap of Faith’.

3 gedachtes over “De Fundatie

  1. Ik ben gisteren ook geweest, vond Tübke mooi, wel vervreemdend ook wel, doordat het realistisch oogt, maar toch ook weer niet. Klibansky, tja, ik vrees dat ik met moderne & ruimtelijke kunst niet erg goed uit de voeten kan…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s