Voorlinden: de collectie

Vervolg op gisteren:

Het tentoongestelde werk in museum Voorlinden zou je in drie gedeeltes kunnen hakken. Alle werken die hoorden bij de tentoonstelling ‘de tussentijd’ hadden te maken met tijd en tijdsbeleving in de ruimste zin. Het was heel divers en door de toelichtende informatie kon je steeds goed mee in de gedachtegang van de kunstenaars. De collage geeft een indruk van wat er te zien was. Het voert te ver om alles toe te lichten. Maar de paardenbloem wil ik er even uit lichten. Die staat te groeien uit de muur van de museumzaal. De kunstenaar wilde doodgewoon onkruid vereeuwigen, dat altijd onder de voet wordt gelopen. Nu die paardenbloem in brons gegoten (niets van te zien)  staat, kun je zo’n plant weer als nieuw ervaren. Zelf gaan kijken is het beste. Een heel andere sfeer straalde het werk van Martin Creed uit. Veel felle kleuren, muziek en ordening zijn de rode draden door zijn werk. Martin vindt dat alles wat de mens in het dagelijks leven gebruikt kunst kan zijn. Hij wrikt de vormen los van de context en brengt er een ordening in aan. Dit is kort gezegd. Wij werden erg vrolijk van dit werk. Alles is kunst, je moet het maar bedenken!  Dan was er nog de vaste collectie van Voorlinden, eyecatchers van het zuiverste soort. Daar was de doolhof gemaakt van staal. Leuk om zelf door die mooie stalen constructie te gaan. Het zwembad, waar je van bovenaf de mensen onder water ziet en je ook van onderwater tegen de bovenrand aan kunt kijken.

 

 

 

 

 

Er was een muizenlift voor de goede observant, want die is niet groter dan 30 centimeter. Hij ging echt steeds open en dicht.  Maar het pronkstuk is toch wel het reuzen echtpaar, dat ligt te zonnen. Ik had er al zoveel foto’s van gezien, dus ik veronderstelde dat ik dit werk al kende. Maar ik vond het zo indrukwekkend, realistisch gemaakt. Ik voelde me een gluurder, die de mensen hun privacy ontnam. Ik raakte niet uitgekeken en moest dan ook gewoon van dichtbij kijken naar die huid met ouderdomsvlekken, die haartjes uit de neus en waar wij mensen zoal haargroei hebben. Het was onbeschrijfelijk natuurlijk allemaal, ook de houdingen van de lichamen, handen en voeten. Maar dat alles dan in reuzenformaat. Ik zag, dat ook de oude mens mooi is om te zien.

5 gedachtes over “Voorlinden: de collectie

  1. Wat heb je me een schitterende- en diverse collectie laten zien!
    Dat echtpaar is echt mooi om naar te kijken; zo levensecht dat je hen bijna wilt aanraken, even over de wangen wilt strijken.
    Je hebt gelijk: oudere mensen zijn boeiend om naar te kijken, vertederend mooi.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s