Limburgs museum

Voordat ik terugreisde naar het noorden bezocht ik het Limburgs museum. Ik had er al zoveel over gehoord. Nu ik toch in de buurt was, kon ik het mooi combineren. Na een uurtje ronddolen heb ik een mooie indruk, maar ik heb lang nog niet alles gezien. Leuk om allerlei aspecten van ’t Limburgse zijn, of ’t Limburgse erfgoed, of ’t Limburgse DNA eens uitgelicht te zien.

 

 

 

 

 

De ontstaansgeschiedenis is wat me in eerste instantie het meeste trok. Dit ook gezien mijn genealogische zoektocht naar mijn familie, waarbij ik in de bevolkingsregisters stuit op dan weer teksten in het latijn, dan weer Frans of Duits. Hier kreeg ik een goed beeld van het ontstaan van Limburg en een verklaring voor al die verschillende talen in het bevolkingsregister..

Een legertrom uit de tijd van Napoleon………………

en ineens had je Belgische en Nederlandse Limburgers…………….

Verder zocht ik naar historische voorwerpen, die een link hadden met mijn voorouders. Vaker kwam ik iets tegen uit Kessel, een plek waar een aantal voorouders hebben gewoond. Ik maakte een collage van die voorwerpen gecombineerd met wat schilderijen met Limburgs landschap, zicht op Maastricht en een gravure van de graftombe van de graven van Gelre (lange tijd heersers over Midden-Limburg) in de Munsterkerk van Roermond.

En toen ontdekte ik, dat de appelstroop uit mijn eigen Limburgse dorp in een vitrinekast van dit museum staat. Zo leuk!

4 gedachtes over “Limburgs museum

  1. Leuke collage, leuk museum. Wist niet dat het er was maar heb even op hun site gekeken. De appelstroop in het blikje hebben wij altijd, wel bizar dat het bij de vazen in de vitrine staat of heeft dat nog ergens mee te maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s