Juffrouw Jane

Een mysterieuze oudtante inspireerde Brad Watson (1962) naar eigen zeggen tot ‘Miss Jane’ het boek dat in het Nederlands ‘juffrouw Jane’ heet.

De hoofdpersoon is een meisje Jane Chisolm, dat leefde in begin 19e eeuw in Mercury een  plattelandsdorpje in Mississippi. Ze komt in een arm gezin ter wereld met een aangeboren genitale afwijking, wat haar ongeschikt maakt om mannen (seksueel)  behagen of kinderen te krijgen, en ze is nog incontinent bovendien. Haar ouders vinden het moeilijk om mee om te gaan. Maar Jane is leergierig en nieuwsgierig en leert met haar handicap om te gaan. Ze is zich erg bewust van haar anders dan anderen zijn, maar leert zichzelf gaandeweg helemaal te accepteren zoals ze is. Grote steun is de dorpsarts Eldred Thompson (een goedhartige, alcoholische romanticus). Ik vond het prachtig te lezen, hoe Jane ondanks of misschien juist dankzij haar handicap uitgroeit tot een sterke persoonlijkheid. Vanuit haar ogenschijnlijk kansloze positie weet ze een trots en bevredigend bestaan op te bouwen.  Een sterke vrouw, een meeslepend verhaal!

6 gedachtes over “Juffrouw Jane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s