Blijf bij me

‘Blijf bij me’ de debuutroman van de Nigeriaanse schrijfster Ayobami Adebayo gaat over een het huwelijk van Akin met Yejide. Ze houden erg van elkaar. Beiden zijn moderne jonge mensen. De een is een accountant en de ander heeft een eigen, goed-draaiende kapperszaak. Na verloop van tijd blijkt dat Yejide niet zwanger wordt. En opeens is dat het allesoverheersende thema in hun leven. In Nigeria is een kind krijgen de belangrijkste taak van een vrouw, dus bij kinderloosheid gaat de familie van beide kanten zich ermee bemoeien. De middelen om zwangerschap te bevorderen, die aangedragen worden door de stiefmoeders liggen op het gebied van bijgeloof. Het kinderloze stel is best modern, maar door de sociale druk gaan ze toch overstag en proberen ze ook traditionele middeltjes uit. Uiteindelijk wordt Yejide zwanger, maar tegen een erg hoge prijs. Langzamerhand wordt duidelijk, dat zowel de echtelieden, als de familie niet eerlijk zijn naar elkaar toe. De schande van geen kinderen en dus geen nakomelingen drijft mensen tot wanhoop en achterbakse oplossingen. Gaandeweg het verhaal wordt er steeds een tip van de sluier gelicht van hoe iets nou echt in elkaar zit. Aan het eind, als alles opgehelderd is en ze open en eerlijk alles hebben besproken, kunnen Akin en Yeijde eindelijk weer met elkaar samenwonen, na 15 jaar uit elkaar gedreven te zijn.

Een inkijkje in de Nigeriaanse samenleving waar traditie en modern leven door elkaar heen verweven zijn, inclusief burgeroorlog, geeft aan het boek een extra dimensie.

Een prachtig boek vond ik het. Je blijft lezen!

 

2 gedachtes over “Blijf bij me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s