Het Schip

Eigenlijk was ik nog nooit in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam geweest. Dat realiseerde ik me toen we daarheen gingen om Museum Het Schip te bezoeken. Daar is tot 31 maart een tentoonstelling te zien over Gaudí en de Amsterdamse school. Juist die bouwstijl viel meteen op toen we uit de bus stapten. Ik kon niet genoeg krijgen van alle prachtige details die zijn aangebracht en ging maar door met fotograferen.

Ook vielen al die prachtige deuren op.

Opeens stonden we voor Het Schip. Wat een prachtig mooi gebouwencomplex.

We gingen met een rondleiding mee. De gids nam ons meteen mee de straat weer op. Hij leerde ons veel meer over typische kenmerken van de Amsterdamse Stijl. Er zijn er heel veel, die niet altijd allemaal tegelijkertijd worden toegepast.

Heel kenmerkend zijn de zogenaamde laddervensters, die gelijk gehouden worden met de buitenmuur, dus niet naar achteren geplaatst zijn. Op de foto zie je wat ik bedoel, want daar is een stuk in Amsterdamse stijl op een bestaand pand gebouwd.

 

Er zijn veel verticale lijnen te zien in het gebruik van bakstenen. Daardoor hadden ze de mogelijkheid om rond te bouwen en reliëf aan te brengen.

Men bracht veel variatie aan met metselverbanden en in en uitspringende gevelstenen.

Ook gebruikte men materialen vaak anders dan gebruikelijk was, zoals dakpannen of geglazuurde tegels als rand onder het dak.

Het is een expressionistische bouwstijl die veel opgang vond tussen 1910 en 1930. Het was een socialistische stroming, die verandering wilden voor de erbarmelijke woonomstandigheden van de arbeiders. Want ja, dit complex is een arbeiders paleis, gebouwd door architect Michel de Klerk. Morgen meer over dit prachtige museum!

16 gedachtes over “Het Schip

  1. Vanwege die e-huistegelranden heb ik hier een beetje rondgestreetviewed. Helaas staat daar dit gebouw in de steigers vanwege de renovatie. Met de trein kom je er langs, maar ik heb er zelf nog niet gewandeld. Vind al die baksteen ook niet zo mooi en nogal somber. Zelf ie ik liever jugendstil dat aan deze periode voorafging.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een prachtige bouwstijl, kom er eens om in de nieuwe Vinex-wijken !
    Dit is genieten. Ik ben niet erg bekend in Amsterdam maar was een paar jaar geleden in een wijk met vergelijkbare bebouwing. Ben je naam van de wijk kwijt , we waren er zonder gids en dan weet je natuurlijk veel minder van zo’n wijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s