Postkantoor

Er waren weliswaar (lees hier waarom) geen café’s in de wijk, maar wel een postkantoor, dat de sociale functie een beetje kon overnemen. Lonen werden vroeger in het café uitgekeerd, dat kon nu op het postkantoor. En wat voor een kantoor was dit!

Het prachtige materiaalgebruik was doorspekt met symboliek. De blauwe kleur van het glazuur van de tegels moest de kleurtinten van de veren van de (post) duif verbeelden. In de muurtegels zat een rand die afgeleid was van de postzegel. 

In het glas-in-lood van de raampartij van de telefooncel zaten de porseleinen knoppen verwerkt, die vroeger aan de electriciteitspalen zaten en de vogeltjes moeten de luistervink voorstellen. Want ja, het was een afgesloten telefooncel. maar aan de andere kant zat degenen die alle verbindingen tot stand moest brengen. Die kon alles horen, dat je dat maar niet vergat!

Na de interessante uitleg mochten we overal rondkijken, deuren openmaken, alles aanraken. Er is nog zoveel meer te vertellen. Maar zelf gaan kijken is een betere optie.

14 gedachtes over “Postkantoor

 1. Ik ben hier terechtgekomen via Berties blog. Werd getriggerd door de titel Ik heb in de zeventiger jaren op dit kantoor gewerkt als loketambtenaar en ben er later nog eens teruggeweest toen het allang Museum Het Schip was. Het ontroerde me zo dat ik er een zakdoek bij moest pakken, haha. Het was een prachtige tijd.

  Like

 2. Hoi Jeanne,

  ik meende de postbode te herkennen en toen ik later op de link klikte zag ik het!
  Wij zijn daar ook een keertje naar toe gefietst.
  Ik vond het heel leuk en interessant ook nog.
  Wat een gave buurt he!

  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja het is pure nostalgie. Maar onontkoombaar. Zoals je ook geen toonbanken meer ziet met ouderwetse weegschalen. Het mooie is vooral ook het design uit die tijd. In het dorp Lekkerkerk waar ik nu al weer ruim 24 jaar woon is ook zo’n prachtig postkantoor. Inmiddels alweer zo’n 10 jaar geleden gesloten, het bovenste deel wordt nu als een appartement verhuurd, beneden is er nu een kapsalon. In Roermond is er een prachtig restaurant in het voormalige postkantoor van het centrum gevestigd en zo zijn er veel gebouwen gelukkig nog behouden gebleven. Hieronder het postkantoor van Lekkerkerk
  https://www.ppsimons.nl/postkantoor-lekkerkerk.jpg/

  Like

  1. Ah! Ik zie het al. Had even eerder door moeten klikken. De Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Kom ik ook vandaan, nou ja, vlakbij dan. Ik woonde in de Marnixstraat, maar kwam daar wel omdat ik een vriendinnetje had wonen in de Spaarndammerstraat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s