Pájaros de verano

Deze film wordt omschreven als een antropologische misdaadfilm, gebaseerd op een ware geschiedenis, die zich heeft afgespeeld in de zeventiger jaren in Colombia.  Inderdaad leer je de cultuur van de Wajúu-stam kennen met zijn eeuwenoude tradities. Dat leverde prachtige filmbeelden op. De matriarchale gemeenschap met een ijzersterke moeder aan het roer. De acteurs zijn deels mensen van de Wajúu-stam, die wat acteerlessen hebben gekregen. Het authentieke straalt er dan ook van af.  Dit volk leeft nu nog steeds in woestijngebieden in Noord Colombia.

De film wordt gebracht als een verhaal in vijf hoofdstukken. Het begint met het uithuwelijken van Zaida omgeven door de mooie dansrituelen, die daarbij hoorden. Rapayat heeft zijn zinnen op Zaida gezet en moet een hele hoge bruidsschat betalen, wil hij zijn wens in vervulling zien gaan. Dat is het begin van alle ellende. Hij is niet rijk, maar ziet opeens mogelijkheden om zijn bruidsschat bij elkaar te krijgen door het leveren van marihuana aan de eerste golf toeristen die Colombia aandeed. Daarmee zette hij een proces in gang dat het leven van de inheemse Wayuu-familie en hun mystieke rituelen voorgoed zou veranderen. Het werd een heel gewelddadige film, hoe meer hij naar het einde liep. Het was best heftig, maar ik vond het goed om eens te zien hoe zo’n proces van beïnvloeding door geld en macht gaat. Ik zal nooit in dat land komen, maar door de prachtige (natuur)beelden op het grote bioscoopdoek heb ik een mooi beeld gekregen.

4 gedachtes over “Pájaros de verano

 1. Hey Jeanne,

  Sja…. wat moet je daar nou van zeggen.
  Ik ben tegen drugs, maar dat neemt niet weg, dat dit een hele gave film kan zijn.
  Misschien ga ik er wel naar toe, als-ie hier in de Filmschuur draait.
  Kan niet zo goed tegen geweld, maar dan doe ik mijn ogen wel dicht…

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s