De Amerikaanse prinses

Het boek is een reconstructie van een fascinerend leven. Annejet van der Zijl kwam toevallig op een landgoed in Zuid Frankrijk terecht en hoorde daar voor het eerst van het bestaan van de Amerikaanse Allene, die na vele omzwervingen prinses werd. Dit boek is tot stand gekomen, door alles wat er te vinden was over Allene in archieven, historische artikelen, brieven samen te brengen. Ik hou erg van dit onderzoeksmatige, dat ook het hele boek door zichtbaar is uitgezet tegen het tijdsbeeld van de Amerikaanse geschiedenis en Europa rond de beide wereldoorlogen. Het heeft een prachtig levensverhaal heeft opgeleverd van een krachtige vrouw, die nooit bij de pakken neer gaat zitten, maar steeds weer opkrabbelt uit de ellende.

Kort samengevat (geleend review van bol.com):

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan
.

10 gedachtes over “De Amerikaanse prinses

  1. Mij viel het boek indertijd een beetje tegen. Het las lekker weg hoor, dat wel, maar ik vond dat ‘de prinses’ niet echt goed uit de verf kwam. Zij verloor al haar kinderen en ik vond het vreemd dat haar gevoelens niet of nauwelijks aan de orde kwamen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s