Vivian + Viviane

Omdat zo’n echte zomerse regendag niet geschikt is voor buitenactiviteiten, waagden M en ik ons weer eens in een museum. Het eerste was Foam. Daar waren wij beiden als hobbyfotografen erg geïnteresseerd in het werk van Vivian Dorothea Maier – Works in Color. Zij maakte heel haar leven (1926 – 2009) foto’s van heel gewone straatbeelden. Tijdens haar leven was ze als fotografe onbekend. Pas na haar dood is haar fotoschat, met name haar zwart-witfoto’s over de hele wereld bekend geworden. Maar ook het minder bekende werk in kleur, waar deze tentoonstelling over gaat, gemaakt tussen 1956 en 1986, is nog steeds heel inspirerend, ook voor ons. Vooral mannen domineerden de Amerikaanse straatfotografie, maar de observerende blik van een buitenstaander als Maier en ook als vrouw zijn een belangrijke aanvulling op dit genre van fotografie.

Een eindje verder op de Keizersgracht in Amsterdam staat Huis Marseille, museum voor Fotografie Amsterdam. Hier treffen we werk van Viviane Sassen, Venus & Mercury. Venus’ verwijst naar lust en liefde en ‘Mercury’ naar kwik. Zij is in 1972 in Amsterdam geboren. In de folder en aan de wanden lees ik, dat deze tentoonstelling ontstaan is in Versailles, waar Sassen nieuw werk creëerde geïnspireerd rond de Franse hofhouding in de 17e en 18e eeuw. Zij verweefde deze verhalen met een biografische benadering tot een melancholisch geheel doordrenkt van erotiek, macht, intrige, ziekte, verval en dood .(bron HM)

Viviane is in 1972 geboren in Amsterdam. Ze behoort tot een jonge generatie fotografen en kunstenaars die persoonlijk werk,  opdrachten en werk in opdracht met elkaar vermengen. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik niet veel begrepen heb van het werk van Sassen. Er horen verhalen bij, die ik mij nu niet allemaal duidelijk geworden zijn.

Er is meer uitleg bij nodig. Voor de liefhebber is meer verdieping te lezen in dit artikel uit het Parool.

Mijn aandacht ging dan ook al gauw uit naar dat mooie grachtenpand, dat Huis Marseille ook is.

11 gedachtes over “Vivian + Viviane

  1. Leuk verslag van onze gezellige dag. Van Vivian Maier hebben we toch weer iets geleerd en van Viviane Sassen is het echt jammer dat door Corona onze lezing niet door heeft kunnen gaan. Dan hadden we denk ik meer genoten van en haar foto’s begrepen.

    Geliked door 1 persoon

  2. De straatfotografie vind ik leuk. De tweede mag wel aan mij voorbij gaan. Derde druilerige dag op rij. Wij duiken straks ook een museum in

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s