Het Zoutpad

Dit bijzondere boek, een waargebeurd verhaal is, was al snel een feest van herkenning. Niet door de problematische omstandigheden, waarin het echtpaar verkeerde op maatschappelijk , financieel gebied. Nee, maar wel dat het verhaal ging over mijn lievelingsbezigheid wandelen. Hoewel wij bijna nooit met een rugzak lopen van 5 kilo of meer, kon ik me wel verplaatsen in de omschrijvingen over de moeheid, die langzaam in je lijf kan trekken, maar ook over het fijne gevoel de hele dag in de natuur te lopen en wat daar allemaal te beleven is. Onze tochten door regen en kou zijn dan weer nooit zo dramatisch geweest, als bij hen. Maar wat ik het allerleukste vond waren de dorpjes en steden, die ze noemde langs het South West Coast Path. Een feest van herkenning! Heel wat keren zijn we daar geweest op onze vakanties en we liepen er verschillende etappes. Heel wat herinneringen liggen er in Exmoor en Cornwall. Het gevoel in je benen en het happen naar adem bij het beklimmen van de steile hellingen, die je dan ook goed en wel boven gekomen, weer net zo steil moest afdalen, kwam weer helemaal terug. Het kustpad met het prachtige zicht op de Atlantische oceaan. Het is ook het pad waar onze zoon op 15 jarige leeftijd besloot, dat hij de dagetappe over het pad in zijn eentje wilde lopen. Wij moesten maar gewoon doorlopen. Hij kwam dan later. Er is maar één pad, dus verdwalen kon niet. Maar toch……. één misstap en je ligt in het ravijn. Wij zaten toen in een huisje bij Hartland Point. Het pad kwam daarlangs. Toen ik eindelijk zijn hoofd boven de steile rotswand aan zag komen, ontsnapte er wel even een zucht van verlichting, dat begrijp je zeker wel. Loslaten heet dat proces.

En dan nu het boek: Bron samenvatting: Bol.com. Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel. Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland.
Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis.
Het zoutpad is een inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van
het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

12 gedachtes over “Het Zoutpad

  1. Ja, hij ligt hier ook klaar om gelezen te worden. Ik ben er erg benieuwd naar. Zowel vanwege het wandelen als het omgaan met rampspoed in je leven. eerst nog even ‘Hardlopen met Sherman’ uitlezen, over een man die wedstrijden gaat rennen met een ezel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s