Het Nederlands Fotomuseum

Het was de eerste keer sinds lang, dat ik een museum bezocht. Met een stel fotomaten gingen we daarvoor naar Rotterdam. We wilden zien, welke foto’s door een excellente jury nou uitgekozen waren om bij de 99 beste foto’s van Nederland te horen. Maar voordat we ons stortten in dat fotogeweld dronken we eerst een heerlijke cappuccino, die met liefde was gemaakt door de barista van het fotomuseum.

Hoe krijg je grip op het bekijken van de 99 meest onderscheidende foto’s, die maatschappelijk en artistiek impact hebben gehad en betekenisvol zijn voor de fotografie in Nederland? Er wordt een hele fijne app bij de tentoonstelling geleverd, die heel verhelderend werkt en soms ook nog meer foto’s laat zien over een thema. Er zat een opbouw in tijdsperiodes in de tentoonstelling. Zo stond de eerste periode van 1840 – 1870 stil bij het nieuwe wonder, dat fotografie heette. Hoe magisch moet dat niet geweest zijn om in een bak water langzaam een figuur te zien oplichten op het papier. Een van de eerste foto’s was deze, nauwelijks groter dan een postzegel.

Langzaam raakt men ervan overtuigd, dat foto’s van iedereen zijn. ontstaat ook het besef, dat foto’s nuttig kunnen zijn voor techniek en wetenschap en ten tijden van oorlog kunnen ze een wapen zijn. Denk aan bonnenboekjes, maar ook als aanklacht tegen de oorlog.

De wat industriële foto’s zijn daar weer een toepassing voor techniek en wetenschap.

Zo doorloop je via allerlei tijdsperken de weg naar ons digitale tijdperk.

Het was leuk om deze tentoonstelling juist met andere fotomaatjes te bekijken. Wij spraken met elkaar over de gebruikte fototechnieken. Ook nodigden foto’s uit tot het ophalen van nostalgische herinneringen of politieke kwesties.

Het was een mix een foto’s van bekende en minder bekende fotografen. Even een greep uit bekende namen: Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Erwin Olav, Rieneke Dijkstal, Paul Huff, Wim Aarsman en Paul Citroen.

Het is een boeiend geheel geworden, die top 99. Bovendien inspirerend, zeker voor ons hobbyfotografen. Het zijn veel indrukken, die op je afkomen. Ik ben dan ook heel blij, dat ik de app thuis nog eens goed op me kan laten inwerken.

15 gedachtes over “Het Nederlands Fotomuseum

  1. Jammer, dat Antwerpen zo ver is! Lijkt me ook leuk. De overzichtstentoonstelling met veel toch min of meer bekend werk heeft een andere insteek, dan het werk van één fotograaf. Wat het voor mij interessant maakte, waren ook de argumentaties, waarom men tot de keuze van deze foto’s is gekomen.

   Geliked door 1 persoon

 1. Hoi Sjanne,

  wow…
  Daar zitten schitterende foto’s bij.
  Dat wordt wellicht mijn volgende uitstapje.
  Na.. Volendam (ja echt!) en Oostenrijk…
  September dus.. Hoop, dat de expo er dan nog is…

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s