Namiddag in de AWD

Het werd een bijzondere namiddag in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ging mee met een georganiseerd evenement van een fotogroep op faceboek. Onder leiding van natuurgids (IVN) Marry voor Staatsbosbeheer trokken we met tien man/vrouw sterk de duinen in op zoek naar de burlende damherten.

Onderweg vertelde onze gids over dingen in de natuur waar we langs liepen zoals deze doornappel, behorend tot de nachtschadefamilie, wat betekent, dat het een uitzonderlijk giftige plant is. Lees hier maar.

We zagen in een bepaald gebied overal de grote parasol-zwam in alle stadia van groei.

Tot mijn grote teleurstelling verwachtte onze gids op deze tocht geen vossen te zien. Ook bij mijn vorige bezoek aan de Amsterdamse Waterleiding Duinen, een jaar geleden, zag ik geen vossen, terwijl ik op FB zie, dat zowat iedereen ze wel tegenkomt. Maar tot onze stomme verbazing zit er opeens een vos langs het pad. Hij blijft gewoon zitten en als al dat fotografiegedoe hem genoeg wordt, gaat hij wel lopen, maar hij blijft als een hondje bij de groep. Hij snuffelt aan rugtassen, schoenen en mensen. Een prachtig model en ook nog zo ongelooflijk dichtbij. Hij was duidelijk gewend gevoerd te worden, maar van ons kreeg hij niks. Eigenlijk een heel onnatuurlijke situatie, maar voor de foto’s is het prachtig, vooral voor mij, die nog nooit een vos in het echt zag!.

We kwamen voor de damhertenbronst, dus ons tiental trok weer verder, maar mét de vos in ons kielzog. Uiteindelijk is hij met een ander groepje meegegaan. Intussen waren we in het gebied aanbeland, waar de mannetjes herten zich opmaken voor hun krachttoer om het mooiste vrouwtje te krijgen. Eerst zie je niks anders, dan een soort prairi-achtig landschap.

Maar als je beter kijkt zie je overal mannetjes liggen in hun zelfgemaakte kuilen, waaromheen ze een urinespoor hebben verspreid om de vrouwtjes te lokken.

Dit vond ik de mooiste, hoewel zijn gewei er net niet helemaal opstaat.

Onze gids herkende bepaald gedrag, waardoor we een paar keer getuige waren van een gevecht met de geweien. Doordat we een prachtige avond hadden uitgezocht, was er heel mooi licht op de vlakte. Opeens was er veel actie. Wij keken van gepaste afstand toe om de beesten niet te storen in hun natuurlijke drang.

Wat hebben we toch een heerlijke hobby!

Bij het dalen van de zon nam de activiteit toe. Het kletterde er af en toe lekker op los!

Als de zon onder is moet je het park hebben verlaten. Voordat we bij de uitgang waren werden we ook nog getrakteerd op een mooie zonsondergang!

Een supermiddag was het!

15 gedachtes over “Namiddag in de AWD

 1. Wat een prachtige foto’s. Ik zou niet kunnen zeggen welke ik de mooist vind. Jullie hebben echt heel erg geboft. En wij nu ook dankzij jou. Ik dacht eigenlijk dat burlen het geluid is dat ze maken. Maar het ” vechten” hoort daar dus ook bij?

  Geliked door 1 persoon

 2. Die vos leek qua gedrag bijna een gedomesticeerde hond…. inderdaad een beetje raar maar wel handig voor de foto. De beelden van de herten zijn echt prachtig. Zelf heb ik dit spektakel nog nooit live mogen ervaren. Prachtige ervaring dus.
  Groetjes,
  Rudi

  Geliked door 1 persoon

 3. De Amsterdamse Waterleidingduinen is de moeite waard om te bezoeken.
  Gelukkig toch een vos, dat is een hele opsteker.
  Voor de vos ook, gezellig mensen om met mee te lopen.
  Wel heel dierbare foto’s van de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt.
  Trouwens ik vind vossen altijd wel mooie dieren. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s