Landgoed De Paltz

De verzamelplek van onze groep F-maatjes werd het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis van Soesterberg. Daar dronken we koffie met een niet alledaags uitzicht.

Buiten stonden nog meer van deze kisten. Het binnenmuseum kon er vandaag niet bij op ons programma.

Vandaaruit wandelden we zo het landgoed De Paltz op. Het is onderdeel van het Utrechts Landschap. Ik was verrast door het on-Nederlandse landschap met grote hoogteverschillen.

Doordat in de voorlaatste IJstijd (het Saleen, 250.00-150.000 v. Chr.) het landijs vanuit de Gelderse Vallei zand en grind voor zich uit stuwt, zijn deze stuwwallen ontstaan.

Het is geen groot landgoed, maar wel eentje met grote variaties aan natuur. Open vlaktes zijn er,

dicht bos met Douglas sparren, maar ook prachtige beukenlanen, die nu in de herfst helemaal staan te pronken met hun gekleurde bladeren.

Die prachtige lange lanen doorkruisen het gebied.

Het waren er niet veel, maar ik kon toch een collage samenstellen van paddenstoelen, die ik zag onderweg. Eerst de vliegenzwam

en er stonden op verschillende plaatsen heksenkringen, weliswaar meestal nog maar voor de helft zichtbaar.

Ook stonden er nog wat bloeiende planten,

ook altijd leuk in collage.

Onderweg kwamen we langs het Herman van Veen Art Center. Herman’s woonhuis ligt ernaast. Het museum bleek open en wij wandelden ook daar even naar binnen, waarover later meer.

Het is een verrassend mooi landgoed nu in de herfst, maar ik denk, dat er eigenlijk in elk jaargetijde veel te genieten valt.

16 gedachtes over “Landgoed De Paltz

 1. Over dat allerlaatste ben ik het zeker eens…. een gebied dat het hele jaar door veel te bieden heeft op velerlei vlakken zelfs ! Die vliegtuigen zouden me zeker interesseren, zo ver is zeker… maar als ik dan ook naar de natuur kijk, ja…. dan ben ik helemaal verkocht.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat mooi om te lezen dat je zo genoten hebt! Ik ben geboren in het toenmalige ziekenhuis Zonnegloren en heb de eerste vier jaar van mijn leven met mijn ouders en broertjes op de bovenetage van dat prachtige huis gewoond. Ik heb nog foto’s dat ik als klein meisje in de tuin stond bij een prachtige rode beuk. Helaas is er bij de renovatie van het landhuis veel van de oorspronkelijke charme verloren gegaan en heeft veel groen moeten wijken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een interessante log Sjanne, het museum ken ik wel maar de De Paltz nog niet.
  Je hebt me nieuwsgierig gemaakt.
  Het is zeker een omgeving om eens beter te gaan verkennen, voor mij op fiets afstand. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s