Hagedis of salamander

Al wandelend door Alkmaar had ik niet in de gaten, dat ik door te fotograferen een bijdrage aan het leveren was aan de Historisch Vereniging Alkmaar. Hoe zo dan?

Op mijn blog waren foto’s te zien van de Waagtoren met zijn klaroenblazer.  Ik kan met mijn toestel behoorlijk inzoomen, waardoor ik de Klaroenblazer dichtbij op beeld had. Nu kreeg ik het verzoek of mijn foto gebruikt mocht worden bij een column van Historische Vereniging Alkmaar. En dat vond ik natuurlijk goed.

Het betrof een vervolgcolumn over de Klaroenblazer bovenop de Waagtoren. Nu ging het specifiek over de helm van de Romeinse soldaat. Men  heeft namelijk ontdekt, dat de voorganger van de huidige blazer, die nu in het depot nog van dichtbij te  bekijken is, een salamander op zijn helm heeft zitten.

De huidige klaroenblazer, die daar alweer sinds 1921, dus 100 jaar staat, heeft echter een hagedisachtige op zijn hoofd zitten. Die toren is hoog, dat mannetje is dus ver en klein. Met het blote oog is het niet goed waar te nemen, maar op mijn foto was het duidelijk zichtbaar.

De blazer uit het depot en de huidige blazer zijn samen in collage gezet. De linkerfoto is dus van mij.

De column waar deze collage bij gebruikt is, gaat over de eventuele betekenis van zo’n hagedisachtige op een soldatenhelm. Lees hier maar.

9 gedachtes over “Hagedis of salamander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s