Picasso en Giacometti

De kans om werk van deze twee grootheden op kunstgebied weer eens van dichtbij te kunnen bekijken, grepen fotomaatje M en ik aan. En we waren niet de enigen. Ondanks het tijdslot mochten we aansluiten in de rij bij de ingang. Toegangskaart en QR code checken bevordert natuurlijk ook niet echt de doorstroming.

We liepen rechtstreeks naar de zalen waar werk te zien was van Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966). daar waren we tenslotte voorgekomen. Meteen werd duidelijk wat het tweetal, die wel twintig jaar scheelden in leeftijd, in deze tentoonstelling samenbracht. Het bleek namelijk, dat de twee grootste kunstenaars uit de twintigste eeuw elkaars werk erg waardeerden en voortdurend ideeën uitwisselden en eindeloze gesprekken voerden over kunststromingen zoals surrealisme en realisme. Tegelijkertijd probeerden beiden de nieuwe stromingen uit en vonden ieder hun geheel eigen vorm. In de tentoonstelling zie je een chronologisch en thematisch overzicht van hun artistieke ontwikkeling. Ik wilde eigenlijk met een paar foto’s de invloed op elkaar laten zien, zoals je dat zo mooi zag in de tentoonstelling. Helaas miste mijn fotoserie nou juist het werk, waarmee ik de overeenkomsten of de beïnvloeding het duidelijkst naast elkaar kon zetten. Dan maar gewoon een indruk. Picasso’s schilderijen zijn wel het bekendst.

Giacometti heeft ook geschilderd en daarin een ontwikkeling doorgemaakt van realistisch naar surrealistisch.

Die ontwikkeling zag je ook in beider beeldhouwwerk. Dit surrealistische werk is van Picasso, waar ik helaas maar een enkel ding van gefotografeerd heb.

Dat zal te maken hebben met mijn grote liefde voor Giacometti. Daar ging al mijn aandacht naar uit. Met zijn beelden kan ik makkelijk een collage vullen.

Ik vind die lange lijzen zo geweldig. Ook leuk om ze in het echt te zien. De lengte van sommigen was verrassend. Dat zie je niet op foto’s.

18 gedachtes over “Picasso en Giacometti

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s