Stationsavonturen

In afwachting van ons stationsavontuur liep ik het Centraal Station van Amsterdam binnen. Het eerste station van de dag!

Met een stel fotomaatjes hadden we het plan opgevat om wat stations in Nederland te gaan fotograferen. Een mooi onderwerp om onze fotografeer-behoefte te stillen. Het bleek bovendien dat de meesten van ons nog NS-vrijekeuzedagen, opgespaard in coronatijd, te verzilveren hadden, dus konden we voordelig op reis door Nederland. Zo waren het twee vliegen in één klap.

Toch kwam er nog wel wat bij kijken, want je mag officieel niet fotograferen op stations, zowel trein- als metrostations. Ieder van ons had al wel ervaring, door op die plekken weggestuurd te zijn. Het bleek, dat je wel een vergunning kunt aanvragen, mits je foto’s niet voor professionele doeleinden gebruikt gaan worden. Dus met vergunning op zak reisden we in de morgen af naar Arnhem. Achteraf was dit station wel het meest fotogeniek, zowel van binnen als van buiten.

Ons lunchpakketje aten we op in de trein naar Utrecht. Daar waren we in het station al snel klaar met het nemen van foto’s, maar buitenom lopend kwamen we aan ons trekken.

Omdat we met onze treinkaart in de daluren goedkoop (en vandaag dus bijna gratis) reizen, zorgden we dat we vóór 16.00 uur weer in de trein naar Rotterdam zaten. Ook daar maakten we meer foto’s buitenom, dan in het station, Dit was het enige station, waar we op een nogal agressieve manier werden gecontroleerd. We werden afgeblaft, dat fotograferen verboden was, maar triomfantelijk toverde M onze vergunning tevoorschijn. Al haar werk om die aan te vragen was dus niet helemaal voor niets geweest,

We hadden een fantastische dag en ik heb uiteraard veel meer foto’s gemaakt, dan deze hier op dit blog. Er zullen dan ook nog verschillende blogs volgen over dit onderwerp, want stations en hun omgeving zijn fascinerend, mooi en bijzonder.

22 gedachtes over “Stationsavonturen

 1. Wel het verwondert me ook dat je niet mag fotograferen in stations, maar het zal dan wel zo zijn zeker. Na het verbod op fotograferen van een kerncentrale vanop grote afstand, schrik ik nergens meer van 🙂 Wel mijn complimenten voor de foto’s hoor 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Sjanne,

  wat een enig idee: stations fotograferen en wel op één dag!
  Ik denk dat het wel iets voor Henry is… die reist ook heel wat af met zijn NS kaart.

  Arnhem vind ik prachtig!!
  Ik wist overigens niet, dat je op stations niet mocht fotograferen…

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 3. leuk verslag en foto’s van onze avonturen Jeanne, wel grappig die reacties over het niet mogen fotograferen op stations. In ieder geval heb jij genoeg stof voor je blogs

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuk idee, fotograferen van stations en je hebt er een mooie serie van gemaakt. Dat het verboden is om te fotograferen op stations wist ik al nadat ik in jouw gezelschap in Amsterdam berispt werd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Weer iets geleerd, nooit geweten dat het niet mag en ik heb het dan ook veelvuldig gedaan. Nooit iemand iets van gezegd dus ik had geluk. De heel grote moderne stations zijn vaak lastig te fotograferen, veel te groot. Maar ik zie ook liever de oude stations.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s