JJ Allanstraat

Na de molen was het dorp Westzaan aan de beurt voor een fotografische ronde. Op wat daken stonden prachtige makelaars, getuige van een rijk verleden?

Er waren veel mooie gevels te zien, fraai gedecoreerd in allerlei kleuren, lang niet alleen het Zaanse groen.

Door de zonneschijn op deze prachtige najaarsdag viel mijn oog vandaag speciaal op de lichtval met schaduwen en spiegelingen.

Westzaan is ontstaan in de 12e eeuw en was een boerendorp op een ontginningsdijk. Graan groeide op de hogere dijken, het lage land was grasland voor het vee. Men leefde van de melkveehouderijen. Het lage land werd al drassiger. Men vond de oplossing voor dit probleem in het plaatsen van molens. Vanaf de 17e eeuw stond de polder er vol mee. Voornamelijk houtzaagmolens, maar ook papiermolens, pelmolens, oliemolens en verfmolens. Dat werd het begin van een rijke industriële periode, die in de 18e eeuw zijn bloeitijd kende. Welvarende kooplieden lieten huizen bouwen. Het gemeentehuis en de prachtige kerken getuigen nog van de rijkdom.

De oudste straat van Westzaan is de JJ Allanstraat. Het is een lange straat, ook de doorgaande weg naar Zaandam. Westzaan is een lintdorp. De naam JJ Allan kwamen we ook tegen bij de kerk. Daar ligt de man prominent op het kerkhof voor de kerk begraven.

Dat maakt nieuwsgierig. Wie was hij?

Als je zijn doopceel licht, zie je dat hij inderdaad zijn sporen verdiend heeft in Westzaan. Johannes Jacobus Allan leefde tussen 1862 en 1933 en was ondernemer en politicus. Het geslacht Allan was in de 19e en 20e eeuw een van de meest vooraanstaande geslachten van Westzaan, met als meest opvallende exponent de hier genoemde Johannes Jacobus, naar wie een gedeelte van de hoofdstraat van het dorp genoemd is.

Bron: Archief Zaanstad.nl

In 1894 was J.J. Allan een van de oprichters van drukkerij Van Dijk en Allan. Voorts was hij lange tijd directeur van de bootdienst tussen Westzaan en Koog aan de Zaan, en in 1915 een van de initiatiefnemers tot de oprichting van een busdienst tussen Westzaan en Koog-Zaandijk. Vanaf 1912 was hij gemeenteraadslid voor de Vrijzinnige Democratische Bond; in 1916 werd hij leider van de tweemansfractie. Vanaf 1920 fungeerde hij als wethouder, terwijl hij ook nog enige tijd loco-burgemeester was. Zijn zoon J.J.Allan (1898-1973), directeur van drukkerij Van Dijk en Allan, was eveneens raadslid en politicus te Koog aan de Zaan.

12 gedachtes over “JJ Allanstraat

  1. Wat een mooi dorp, dat Westzaan. Iets weerhoudt mij om eens naar de Zaanstreek te trekken, ik denk met name het industrieel karakter en het feit dat het daar behoorlijk vol huizen staat en wegen ligt. Maar ik zal me toch over dat vooroordeel heen moeten zetten, zie ik!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s