Cobra-museum

We waren in Amstelveen om Museum Jan te bezoeken. Nu we er toch waren en het druilerige weer prima geschikt was om een museum te bezoeken, gingen we na de lunch naar museum nummer twee, het Cobra-museum.

Dat museum verhaalt de geschiedenis van de Cobra-beweging. (1948 – 1951) Cobra is een samenstelling van de steden Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. De beweging ontstond in Europa als reactie op de onderdrukking en ontberingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men verlangde naar creatieve vrijheid, spontaniteit en vernieuwing. Bij de tentoonstelling ‘Een dier, een nacht, een schreeuw zie je werken van de Nederlandse Cobra-kunstenaars. Ik pikte er een selectie uit van wat grote namen, zoals Karel Appel, Corneille en Lucebert.

Het museum besteedde veel aandacht aan Deense kunstenaars van de Cobrabeweging. Zij zijn van grote invloed geweest op de Nederlandse en Belgische tak van deze kunststroming. Hun surrealistische kunst bestond al ver vóór en ook tijdens WOII, dus ook al voordat men besloot te gaan samenwerken in een beweging. Even een indruk van hun werken met namen als Eljer Bille, Richard Mortensen, Vilhelm Bjerke Petersen en Helhesten.

Verder was er een hele afdeling gewijd aan het werk van de nonbinaire kunstenaar Mathisse Arendsen. (1948 – 2022) Het dualisme tussen zijn mannelijke en vrouwelijke kant spreekt uit zijn/haar werk. Hen had last van Schizofrenie, dat ook het werk beïnvloed heeft. Daar werd ik een beetje triest van. Je zag er zo de struggle van de mens in.

Veel te zien in dit museum. Niet altijd kunst, die ik goed begrijp.

6 gedachtes over “Cobra-museum

  1. Kunst wordt altijd beïnvloed door de tijd waarin men leeft en de omstandigheden op dat moment. We zijn zo veel verder in de tijd dat het moeilijk wordt om deze kunst in een goed perspectief te zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s