Concert Mysteriën

In de katholieke kerk van ons dorp worden tegenwoordig naast de religieuze diensten ook andere optredens georganiseerd. Afgelopen zondagmiddag was het met het weer niet bijzonder gesteld, dus een mooie gelegenheid om de kerk in te duiken om een concert te gaan beluisteren.

Er was tijd ingeruimd voor Cecilia Bernardini (viool) en Marcus van den Muckhof (cello). Beiden wonen met hun dochtertje in ons dorp en worden veel gevraagd om op te treden bij diverse gelegenheden hier, zoals ook al bij de opening van het Gonne Donkerplein.

Deze middag gaan ze samen spelen met Emmanuel Frankenberg op twee virginaals, die ieder hun eigen unieke klankkleur hebben.

De hoofdrol is deze middag weggelegd voor Cecilia op haar viool uit 1615. Ze speelt ongeveer vijf van de zestien Rozenkranzsonates geschreven door Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704). Die sonates werden geschreven ter begeleiding van de Rozenkransprocessies, een jaarlijkse traditie, waarbij gelovigen langs vijftien schilderijen of sculpturen in de kerk liepen.

Het bijzondere aan de sonates is, dat Biber vanaf de tweede sonate de uitvoerend muzikant de snaren van de viool laat ontstemmen. Iedere sonate krijgt door zijn unieke klankkleur een andere stemming, die weer paste bij het gebed. Cecilia legt het allemaal uit , wat ze moet doen om een omzetting van de vioolklank te maken. De tijd die ze nodig heeft om de viool te ontstemmen wordt opgevuld door Emmanuel met zijn twee virginaals. Bij de meeste sonaten worden Cecilia begeleid door cello en virginaal.

Ook Emmanuel nam de tijd om enthousiast over zijn aparte instrumenten te vertellen, die familie zijn van het klavecimbel.

Bij de zestiende sonate speelde de violiste de sterren van de hemel als soliste. Dit stuk werd een passacaglia, die zeer waarschijnlijk Bach heeft geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde Chaconne. Dit zal muziekkenners bekend in de oren klinken. Voor mij niet, maar ondanks dat ik geen verstand heb van klassieke muziek werd geraakt door de mooie klanken en vond ik het een prachtige middag.

10 gedachtes over “Concert Mysteriën

  1. Ik moest wel enkele dingen opzoeken, heb er ook geen verstand van, maar zou toch wel kunnen genieten van de mooie muziek en vooral ook door de passie die de uitvoerenden hebben voor hun instrument.

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

Plaats een reactie