De enige grootouder

Deze week is de andere oma van mijn kleinkinderen overleden. Eén opa was vier-en-een half jaar geleden plotseling overleden toen mijn dochter net zwanger was van Fien. Mijn man overleed plotseling toen mijn kleindochter anderhalf was, twee-en-een-half jaar geleden. Fien haalt haar herinneringen aan Sjaak uit fotoboeken. Mijn jongste kleinkind van net 1 jaar heeft geen opa gekend. Nu valt ook één van de oma’s weg. In tegenstelling tot Fien zal Abel aan haar later geen actieve herinneringen hebben. Op mij drukt dus de verantwoordelijkheid, dat hij zich toch één oma echt herinnert en gekend heeft, al is het een beetje. Ik ga dus mijn stinkende best doen om heel oud te worden, niet in de laatste plaats voor mijn kleinkinderen.

23 gedachtes over “De enige grootouder

  1. Triest nieuws, maar een goede reden voor jou om door te gaan. Mijn moeder heb ik vaak gevraagd om a.u.b. 100 te worden. Zelf geloofde ze niet dat dat kon. En toch heeft ze de 100 gehaald. En ook toen kon ze het nog niet geloven.
    Dus Jeanne, ga rustig door en je komt er vast.

    Like

  2. Wat een motivatie!

    Toen ik ziek was, was mijn eerste kleinkind een half jaar oud. Het was één van de eerste dingen waar ik aan dacht: ik wil mijn kleinkind zien opgroeien! (ondertussen is ze er 8, en groeien doet ze 🙂 )

    Like

  3. Gecondoleerd Jeanne. Altijd een flinke confrontatie. Uit je blogs en blijkt heel veel levenslust en doorzettingsvermogen. Dat zijn dingen waar je ver mee komt maar onze gezondheid kunnen we niet forceren, wel enigszins beschermen.

    Like

  4. Gewoon doorgaan met leven, Jeanne, jouw kleindochter moet een oma hebben. Mijn kleindochter belde net, ze is tien jaar. Ze vertelde dat ze een voorlopig schooladvies heeft gehad, vwo. We hebben heerlijk samen gekletst, vooral over haar verdere school carrière en geloof me, die heeft ze al helemaal uitgestippeld. Het is echt genieten van zo’n grietje en ik ik gun jou dit ook van ganser harte. Keep being strong!

    Like

  5. Het hoort natuurlijk bij het leven dat oude(re) mensen overlijden, maar je gunt je kleinkinderen echt wel oma’s en opa’s, die horen óók bij het leven… Dat je maar heel oud mag worden en heel gezond mag blijven Jeanne!

    Like

  6. Gecondoleerd en inderdaad een gemis voor de kleinkinderen als ze groter zijn . Opa’s en oma’s voegen echt wel iets toe voor kinderen, fijn dat het je motiveert om je kleinkinderen zélf te zien opgroeien. Ik ben een geluksvogel, heb de kleinkinderen mogen zien trouwen en zélf kinderen krijgen. Ik zou het je reuze gunnen.

    Like

  7. Heel verdrietig Jeanne en we hebben er geen invloed op, maar voorlopig hebben de kleintjes een fijne oma. Wens je nog veel mooie jaren toe en tijd om samen herinneringen te kunnen maken. Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

  8. Gecondoleerd met het verlies! Gelukkig weten we niet wat ons op ons levenspad te wachten staat, maar ik wens je een leven toe waarin je nog heel lang met de kleinkinderen kan genieten. Misschien een leuk idee: Je fotografeert ook graag en heel mooi ook, vast ook veel van de kleinkinderen. Ik geef mijn 4 kleinkinderen ieder jaar een fotoboek op hun verjaardag met de foto’s van het voorbije jaar, van de dingen die we samen ondernomen hebben. De oudste heeft er inmiddels 8. Allemaal vinden ze het leuk ze steeds weer te bekijken. Het houdt hun herinneringen levend.

    Like

Plaats een reactie