Gevangenis

gevangenis2In het kader van open monumentendag 2007 hebben wij te laat bedacht, dat wij ons pand (huis Ilpenstein) voor een laatste keer open hadden kunnen stellen voor publiek. Het huis, dat dus over een week of drie gesloopt wordt staat namelijk niet op de monumentenlijst, maar is toch zowat het oudste gebouw uit het dorp met een hele historie. Ooit waren in dit huis waarschijnlijk de stallen van kasteel Ilpenstein gevestigd. Dat kasteel is al lang geleden door brand verwoest. Het had een hele bekende bewoner namelijk één van de twee figuren die middenvoor op de Nachtwacht van Rembrandt geschilderd staan, kapitein Frans Banninck Cock.

gevangenis 1In later jaren is het gebouw kaasfabriek geweest en werden uit de hele streek met paard en wagen melk aangevoerd. Net vóór en tijdens de tweede wereldoorlog is het een soort gemeentekantoor geworden. De distrubutiekaarten werden vanaf onze woning verstrekt. Tevens werd er een gevangenis in gehuisvest, die nu nog steeds te bezichtigen is. Menig dorpsbewoner heeft hier zijn roes uitgeslapen op de betonnen brits. Door ons werd die ruimte gebruikt als schuur, maar ook menig kinderfeestje eindigde na een spannende speurtocht in de donkere gevangenis.

Tot 15 september zit de brandweer kazerne met kantine in het pand. Als zij vertrekken wordt het gebouw aan ons verkocht en gaat het voor de vlakte. Jammer, maar het is in te slechte staat om te bewaren.

't Kaasfabriek 27-05-2005 1

5 gedachtes over “Gevangenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s