Wikkelkinderen

9200000059228949Het boekje ‘Wikkelkinderen van Ilpenstein’ spookt maar door mijn hoofd. Het is geschreven door een oud-inwoner van ons dorp. Er stond hier vroeger een slot en de schrijver, Guus de Wildt, woonde op een boerderij die bij het landgoed van het kasteel hoorde. Hij heeft een verhaal geschreven, waarin hij heeft geprobeerd om de geschiedenis van slot Ilpenstein en zijn bewoners tot leven te laten brengen en dan nog eens een link te leggen met zijn eigen leven. Dat laatste maakte het boekje wat vergezocht en wat te hoog gegrepen voor de schrijver. Het geschiedkundige deel van het boek boeit me enorm, temeer omdat wij zelf ook in een gebouw hebben gewoond dat waarschijnlijk ooit toebehoorde aan slot Ilpenstein. Het waren weliswaar slechts de paardenstallen van het kasteel, maar dat heeft ervoor gezorgd, dat ook ons nieuwe huis (gebouwd op de plek van het oude) nog steeds de naam ‘Ilpenstein’ draagt. Ook een vergezochte verwantschap dus, maar ik vind de geschiedenis erg leuk. Door het boekje zijn er tastbare linken met het kasteel te maken. Daarover een andere keer meer. Dit slot is in 1622 gebouwd als een soort buitenhuis voor een rijke handelsfamilie uit Amsterdam. Nu zie je slechts een foto langs de dijk met uitzicht op een boerderij, waar vroeger het kasteel stond.img_2601 De oprijlaan is nog zichtbaar met de toegangspoort.

img_2603img_2607

 

 

 

 

 

Er is dus weinig meer over van het slot, maar toch blijkt er nog meer te zijn dan een paar tekeningen, die ons doen herinneren aan het kasteel en zijn bewoners.ypenstein

7 gedachtes over “Wikkelkinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s