Moresnet

Temeer omdat het nog erg vroeg in het jaar is, waren wij helemaal overdonderd door de enorme pracht van bloeiende narcissen op de berghellingen rondom kasteel Eyneburg bij Moresnet in België.

Narcissen2 Met mijn broer als natuurgids hebben we weer een schitterende wandeling gemaakt, waarbij we vindplaatsen hebben getraceerd van enkele zeldzame planten. Zo stond ik natuurlijk weer met mijn zware wandelschoenen bovenop een net boven de grond uitkomende spriet van de Gele Ster. Komt in Nederland niet meer voor volgens mijn broer, die kenner is. Gelukkig stonden er iets verderop nog meer Gele Sterren en hoef ik mezelf niet schuldig te voelen aan het uitsterven ervan.

Gele ster

De wandeling voerde ons eerst door een bos langs de Geul. In dit gebied zit veel zink in de grond, als overblijfsel van een zinkfabriek, die hier in de omgeving gestaan heeft. Dat levert ook weer speciale plantengroei op, zoals het zinkviooltje en het peperkruid. Over een paar weken zal alles in volle glorie in bloei staan. Het was dit weekend net te vroeg en te koud daarvoor. Maar juist ook deze vroege periode maakte deze wandeling zo bijzonder.

brug over Geul

4 thoughts on “Moresnet

  1. Heintje woonde daar inderdaad in de buurt (van Oud-Moresnet)
    Even een paar dingetjes over de planten: we hebben de Bosgeelster gezien, die in Nederland wel voorkomt, maar zeer zeldzaam is.
    Ook hebben we het Peperboompje gezien, maar dat staat daar niet in relatie met de zinkflora. De zinkplanten zijn o.a. Zinkboerenkers, Zinkviooltje, Zink-engels gras, Zinklepelblad

  2. Na de narcissen begint het daslook, een grote witte waterval.Langzaamaan begint dan ook de zinkboerekers, met zijn grote schermen, En in mei moet je weer gaan, dan bloeit het gele zinkviooltje. Aan de oever van de jpnge Geul heb ik daar vorig jaar tussen het daslook de bremraap gezien. De weilanden bovenop zijn flink zompig, waterdichte schoenen aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s