Baltische zielen

1001004010217141Door het boek van Jan Brokken heb ik kennis gemaakt met een voor mij onbekende wereld. Het boek laat ons via verschillende mensenlevens kennismaken met de geschiedenis van de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen. De mensen in de verhalen hebben vaak wel enige bekendheid genoten, zoals Mark Rothko de schilder, Arvo Pärt de componist, Hannah Arendt de schrijfster om er een paar te noemen. Veel verhalen spelen rondom de wereldoorlogen. Juist in die periodes hebben de Baltische staten veel oorlogen en doorstaan met daaraan gekoppeld veel verandering van staat en bewind. Dan waren ze Duits, dan Russisch dan weer Ests of Lets. Wat doet dat met een mens? Velen zijn verdreven uit hun land, maar denken met weemoed terug aan hun jeugd.  Jan Brokken heeft mij enthousiast gemaakt voor de eigenheid van deze volkeren. Hij heeft er een soort reisverhalen van gemaakt, zodanig, dat ik deze landen op mijn verlanglijst heb gezet, als mogelijk reisdoel in de toekomst.

3 gedachtes over “Baltische zielen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s