3 H’s, Heerlen

Het is Krokusvakantie en voor ons is de gang naar mijn zieke vriendin in Heerlen dan een vanzelfsprekende. Samen zijn we gedoken in de geschiedenis van Heerlen. Die interesse is gewekt door het boek van Marcia Luyten ‘Het geluk van Limburg’ en ‘De 9200000020674072geur van kolen’ van Joep Dohmen. Beide werken gaan over de opkomst en ondergang van de mijnindustrie in Zuid-Limburg. Beide boeken hebben mijn/ons inzicht in de gang van zaken verhelderd. Beide boeken vertellen feitelijkheden en volgen een familie. In het geval van Joep gaat het verhaal over zijn eigen ouders en familie. Hun leven speelde zich grotendeels af in Heerlen. De leegstand in het centrum en aan de andere kant de gigantische operatie van de bouw van een nieuw centrum krijgt een kader door het lezen van dit laatste boek. Het is niet de eerste keer dat Heerlen zijn centrum totaal op de schop neemt en met een gewaagd project  een nieuw centrum creëert. Ik ben benieuwd hoe het Heerlen in de toekomst vergaat. Ik heb het gevoel dat Heerlen toch voorzichtig uit het dal omhoog aan het krabbelen is. Eerder in de geschiedenis is in de stad ‘het Glaspaleis’ neergezet als heel moderne winkel van Schunck, gebouwd van glas, metaal en beton. De architect was Peutz, die veel van de bouwwerken in Heerlen op zijn naam heeft staan. Jarenlang is het Glaspaleis een trekpleister geweest, ook voor het winkelend publiek uit de regio. Totdat het in verval raakte. Nu is het weer een bruisend cultureel centrum. Ik ben er even naar binnen gelopen om de hele speciale bouw vast te leggen van dit inmiddels historische pand. IMG_9338

Een gedachte over “3 H’s, Heerlen

  1. Ik denk dat Heerlen met het Maankwartier de zoveelste maal de plank misslaat. Er staan momenteel al drie van die projecten leeg, de Klomp staat Leeg, de Passage staat leeg en het Loon is ook niets meer. En zo zal het met het Maankwartier ook gaan, de mensen willen in de binnenstad zijn. Dat zie je overal…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s