Trekvogelpad: Bergen aan Zee – Alkmaar

In maart liepen we voor het laatst een etappe van het Trekvogelpad richting het oosten van het land. De beginetappe hebben we nog nooit gelopen, omdat we vanaf ons dorp begonnen zijn. Vandaag leek het ons een mooie dag om in het gebied waar we regelmatig wandelen (rondom Bergen) de officiële route eens helemaal te gaan lopen. Gek genoeg was op het begin na, alles toch nieuw voor ons. En heel gevarieerd. De eerste 6 kilometer waren best pittig, veel mulle zandpaadjes en klimmen en dalen in de duinen. Wel prachtig ook omdat de heide al bloeit. Een kudde wilde paarden waren bijna de enige die ons pad kruisten. Trekvogelpad Bergen-Alkmaar 16-08-2018Een tijdje loop je langs de voet van de duinen met de agrarische activiteiten aan je ene hand en de duinen aan de andere. Zo kom je in Egmond aan de Hoef. Een mooi dorpje met zijn eeuwenoude geschiedenis. De ruïne van het slot Egmond (verwoest in 1573) is een goed onderhouden complex compleet met standbeeld van de bekende graaf van Egmond, die in de tijd van Willem van Oranje onthoofd werd door Alva. Trekvogelpad Bergen-Alkmaar 16-08-2016Dan loopt de route vervolgens door weilanden, polders en landerijen met bollenbedrijven. Je waant je alleen op de wereld. We kregen bij onze lunch gezelschap van een paard, heel leuk. Trekvogelpad Bergen-Alkmaar 16-08-2020Het laatste stuk gaat door het Heiloër bos over landgoed Nijenburg. Door het Alkmaarderhout een mooie parkachtige wijk van de stad liepen we naar Station Alkmaar.

7 gedachtes over “Trekvogelpad: Bergen aan Zee – Alkmaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s