Aan de Herengracht: Museum Willet Holthuijsen

Ongeveer 100 meter verder dan ’t Tassenmuseum bleek nóg een museum aan de gracht te liggen. Het museum Willet Holthuijsen is een oud Herenhuis dat testamentair aan de stad Amsterdam werd gegeven. Dat had de laatste bewoonster Louisa Willet-Holthuysen bepaald. Door de oorlog is er veel verloren gegaan aan meubilair en verdere aankleding. Maar nu heeft men het huis toegankelijk gemaakt voor publiek. Men is nog steeds aan het opknappen en aan het terugbrengen naar de tijd dat de laatste bewoonster er nog woonde. De keuken is al klaar en ziet er prachtig uit in die tinten geel met oranje-rood accent van de stoelen.twee-grachtenpanden-musea-003De laatste bewoners waren kunstverzamelaars. Er was in het huis nog genoeg te bewonderen.twee-grachtenpanden-musea-004 Het gebouw zelf heeft op de beletage mooie hoge gangen met mooie wanddecoraties.Daar kun je de herenkamer, de damessalon, de balzaal, de eetkamer en het tuinkamertje bezichtigen.Een etage hoger heb je nog de slaapkamer en het verzamelkamertje. Je komt er door een prachtig trappenhuis met ornamentale beelden. ’s Zomers is er ook nog een Franse tuin, maar die was nu al in de winterstand gezet.twee-grachtenpanden-musea-005Prachtig om even een inkijkje te krijgen van het leven van rijke mensen in de 19e eeuw.

 

5 gedachtes over “Aan de Herengracht: Museum Willet Holthuijsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s