Aan de Herengracht: Tassenmuseum

img_3013Vrijdag was ik er al even geweest, maar vandaag heb ik het hele Tassenmuseum bezichtigd samen met Janet een oud – collega en vriendin. Ze laten daar met hun collectie de ontwikkeling van de tas zien, door de eeuwen heen. Beginnend met een buideltje aan een riem tot supermoderne en giga dure exemplaren van beroemde mensen en Royals. Je staat er in eerste instantie niet bij stil, dat de tas van gewoon gebruiksvoorwerp verworden is tot een statussymbool. Tassen zijn ook gemaakt van allerlei materialen zoals haak- of breisels van kralen, fijne katoen, riet, leer, huiden van slangen, paarden, paling, rog, struisvogelpoten, plastic, ivoor en nog meer. Ook waren tassen aan stijlen onderhevig zoals Jugendstil of Art Deco. Goed dat er zoveel bewaard is gebleven en mooi om te zien. Hier een collage van tassen van verschillende materalen en vormen:twee-grachtenpanden-musea-001 En dit is een greep uit de koninklijke tassen (Royal Bags), zoals de schildertas van Wilhelmina, gouden tasje van Maxima en bloemrijke tasjes en de rode van Grace van Monaco. De zwarte handtas is van Juliana met aan de binnenkant een foto van Bernard. twee-grachtenpanden-museaHet interieur is erg stijlvol, zoals dat past in een herenhuis aan de Herengracht. Prachtig beschilderde plafonds en behang met rijke motieven van stof. twee-grachtenpanden-musea-002

9 gedachtes over “Aan de Herengracht: Tassenmuseum

 1. Handtassen, ik hou er ook van. Stoer en tegelijk vrouwelijk moeten ze zijn. Een handtas zegt veel over jezelf. Een collega van mij spreekt nooit over haar handtas, maar altijd over haar Vuitton… dat vat haar persoonlijkheid meteen samen… ze is zó snobistisch…

  Like

  1. Bij mij moet een tas vooral praktisch zijn. Mijn fototoestel moet erin kunnen. Ik heb dan ook eigenlijk altijd een rugzak bij me. Wel een mooie van Fred de la Bretonnière. Hij is al wel 10 jaar oud, maar heeft nog altijd mijn voorkeur. Wat zegt dat over mij?

   Liked by 1 persoon

   1. Dat je een nuchtere man bent zonder frullen die houdt van duurzaamheid en die zorg draagt voor zijn kostbare spullen. Je doet niet mee aan het gegraai en aan de massaconsumptie. Je leeft met een rugzak, een verleden, maar dan wel met een verleden dat je koestert in goede kwaliteit.
    Een man naar mijn hart.
    Klopt het een beetje?

    Like

   2. Mijn excuses. Van mijn analyse klopt natuurlijk niets. Je bent immers een vrouw!! Vervang het woordje ‘man’ overal door ‘vrouw’ en je hebt wel een correct beeld. Hoop ik… 🙂

    Like

 2. Je bent mooi een paar dagen in Amsterdam geweest zo las ik in je voorgaande blogjes. Zelf zou ik niet naar het tassenmuseum gaan, maar de foto’s zijn wel leuk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s