Veilig nest

Ik las deze column van Aaf Brandt Cortius in de Volkskrant en keek na lezing op. Dit was mijn aanblik:img_3137

Wij hebben na de bouw van ons nieuwe huis er ook voor gekozen om rookmelders op te hangen. Mede ook door dringende adviezen van de brandweer en BHV mensen. Veiligheid voor alles. Tot dan toe had ik nog nooit een rookmelder in huis gehad. Blijkbaar ben ik door het oog van de naald gekropen door jarenlang in zo’n onveilige situatie te leven. Nee, nu hangt op elke etage één of meer rookmelders. Ik moet zeggen hing, want je ziet ze werkloos op de kast liggen. Het probleem is dat die dingen op de verkeerde momenten afgaan. Wij doen in vakanties aan woningruil. Helaas is al meerdere keren onze gasten de stuipen op het lijf gejaagd. Eén zo’n melder maakt al een oorverdovend lawaai, laat staan drie van die dingen. Ze zitten namelijk gekoppeld aan elkaar. Gelukkig was onze buurman al vaker redder in nood. Als gast in een vreemd huis weet je niet zo snel te handelen, maar buurman H, waarmee we voordeurdeler zijn, herkende het geluid onmiddellijk. Hij haalde de batterijen eruit, want er was geen brand en geen reden te achterhalen, waarom de melders afgaan. Wij kregen de voorvallen telkens te horen, als we terugkwamen van vakantie. Zo vervelend voor de gasten! Wijzelf hadden nog geen ervaring met het afgaan van de melders tot een paar maanden geleden. Toen gebeurde het een paar keer achter elkaar. Je schrikt je wezenloos, maar het is loos alarm. Totdat we de oorzaak achterhaald hebben zijn de ‘veilige nesten’ resoluut van de plafonds gehaald. Als dit veiligheid is! Je zou er een hartverzakking van krijgen!

8 gedachtes over “Veilig nest

 1. Hahaha, hier precies hetzelfde. Ik wilde ze zelf, maar ze gaan op rare momenten af en als het gebeurt als mijn man niet thuis is… ik kan er met geen mogelijkheid bij om uit te schakelen. Werd helemaal zenuwachtig van de gedachte alleen al.

  Like

 2. Heb, zoals altijd, erg genoten van het stuk van Aaf. En ook van jouw blog! Want ook bij ons gaat het ding wel eens af en schrikken we ons rot. Hij hangt in de woonkamer maar we hebben een open keuken. Bij een klein beetje walm begint het ding te gillen. Eerst de batterij eruit, dan het raam wijd open en genieten van de stilte.

  Like

 3. In ons vorige huis hebben we brand gehad. Het was een geluk dat ik (zoals gewoonlijk) niet kon slapen, zodat om ’s avonds om 23.45 mijn man uit zijn bed kon trommelen en de brandweer kon bellen. Pas na drie maanden was de schade herstelt en konden we er weer in wonen.
  Sinds die tijd hebben we op iedere verdieping rookmelders hangen.
  Ik ben blij dat jullie ze ook hebben!

  Like

  1. Ja, we hebben ze wel, maar even niet in werking. Ze hoeven het alleen maar te doen als het nodig is en niet, zoals bij ons te pas en te onpas. Daar moeten we dus nog iets mee, want je weet maar nooit hoe je die dingen nodig gaat hebben!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s