West-Fries museum

We wilden er even uit en met die kou zochten we een binnenactiviteit. Het West-Fries museum in Hoorn paste bij onze interesse voor de VOC. Het museumgebouw stamt uit de Gouden Eeuw en het is inderdaad alsof je op bezoek bent in zo’n oud regentenhuis. Het is nog bijna helemaal in die originele stijl ingericht. Leuk om zo even door die stijlkamers te lopen. De kunst aan de wanden, veel portretten en schutterstukken, sprak me niet zo erg aan. p1000770 Eén schilderij sprong er wel uit, niet omdat het zo mooi geschilderd was maar om het onderwerp. Het is een familieportret van twee ouders met al hun negen kinderen. Kindersterfte was heel gewoon in die tijd. Dit schilderij moet je als volgt lezen: De staande zoon en dochter zijn blijven leven. In de wiegjes liggen de gestorven kinderen. Sommige baby’s hebben de ogen dicht, waarschijnlijk dood geboren. Anderen met de ogen open en sommige zelfs al wat groteren hebben waarschijnlijk kort en iets langer geleefd. Op deze manier is de hele familie vereeuwigd. Heel apart.p1000771

4 gedachtes over “West-Fries museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s