Cineville 3

Nog 3 films gezien de afgelopen weken. Als ik er niet kort een beschrijving van maak, is het over een tijdje net alsof ik de films niet gezien heb. Dus dit blog dient als geheugensteun, zoals trouwens deze hele site bedoeld is.

Alle drie de films waren de moeite waard, maar om totaal verschillende redenen. De schuingedrukte tekst is overgenomen uit officiële filmsites.

 Demain tout commence:

demain-tout-commenceSamuel leidt een zorgeloos leventje aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feesten en weinig verantwoordelijkheden. Totdat Kristin, een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Ze laat de baby pardoes bij hem achter…

Feelgood movie, met aan het einde een onverwachte wending. Samuel geeft zijn dochter een opvoeding, die nogal afwijkt van het normale, totdat de moeder van het kind weer opduikt. Gewoon een leuke, onderhoudende film, met humor maar ook met een tragische ondertoon.

Silence:

silenceHet is het jaar 1633 van Onze Heer, wanneer priester Rodrigues en zijn compagnon Garupe hun thuisland Portugal verruilen voor Japan voor een gevaarlijke missie. Ze willen hun leermeester Ferreira, die zijn geloof zou hebben verzaakt, opsporen en de Japanse christenen bijstaan in een tijd waarin wrede vervolgingen aan de orde van de dag zijn. Blootgesteld aan deze vijandige omgeving, wordt het eens zo rotsvaste vertrouwen van de padres steeds verder op de proef gesteld. Het ware strijdveld wordt al snel de innerlijke worsteling van Rodrigues, waarin hij de betekenis van geloof en afvalligheid, moed en lafheid opnieuw leert definiëren.

Deze film zet je weer aan het denken over het nut en de gevolgen van alle kerstening in het verleden en over alle gevolgen van godsdiensten ook nu nog in deze tijd. Mooi gemaakte film in Japan in de 17e eeuw met al zijn wreedheid en typische folteringen naast de vroomheid van de priesters en volgelingen.

Paterson:

maxresdefaultpaterson-text-600Paterson leidt een eenvoudig, geregeld, maar gelukkig leven als buschauffeur in Paterson, New Jersey, de geboortestad van William Carlos Williams en Allen Ginsberg. De indrukken die hij tijdens zijn dagelijkse route opdoet, vormen de inspiratie voor gedichten die hij opschrijft in een notitieboekje. Ondanks het enthousiasme en de aanmoediging van zijn vrouw Laura wil hij de gedichten niet publiceren. Laura’s wereld verandert juist voortdurend. Dagelijks heeft ze nieuwe dromen en ambities die ze met de steun van Paterson probeert te realiseren.

‘Een film om te koesteren’ staat er op de reclameposter van deze film. En ja, dat moet ik beamen. Dat was nog niet meteen zo. Ik vroeg me eerst af, waar ik toch eigenlijk naar aan het kijken was. We volgden buschauffeur Paterson een week lang in de film. Steeds maar weer hetzelfde dagelijkse ritueel, er gebeurde bijna niets en steeds ongeveer hetzelfde. Het vreemde was, dat het ook niet verveelde, het waren mooie beelden. Ook knap hoe je zo iets eenvoudigs, heel boeiend kunt maken. Door me over te geven aan het rustig voortkabbelende leven, werd ik opeens heel blij van deze film. De buschauffeur ontkomt aan zijn dagelijkse sleur door in zijn hoofd steeds met dichten bezig te zijn. Hij maakt er elke dag wel een. Hij staat positief en open in het leven, zelfs als het tegen zit. Je ziet hem genieten van wat hij om zich heen hoort en ziet. Eigenlijk een film met een hoog ZEN gehalte, leven in het nu. Prachtig gedaan.

7 gedachtes over “Cineville 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s