Even Enkhuizen

p1000981We maakten een stadswandeling door Enkhuizen. De stad is nu vooral bekend vanwege het Zuiderzeemuseum, maar het oude centrum is een openluchtmuseum van zichzelf. Daar kan heel wat geschiedenis over verteld worden. De rijkdom komt uit de Gouden Eeuw en houdt verband met de VOC en de WIC.p1000980 Vlak bij het NS station ligt het Snouck van Loosenpark. In een parkachtige omgeving, die ook wel aan een open hofje doet denken, liggen daar eenzelfde type woningen. Dat blijkt een project te zijn, waarbij  met geld van een Enkhuizer patriciërsgeslacht, een vijftigtal arbeiderswoningen is gebouwd, zo ongeveer de eerste sociale woningbouw.  De familie Snouck van Loosen was rijk geworden door de slavenhandel. In de 19e eeuw stierf de laatste van zes kleindochters. Ze waren alle zes kinderloos gebleven. In het testament werd bepaald dat het geld naar dit project zou gaan en dat er een stichting in het leven geroepen zou worden, die de miljoenen zou gaan beheren. Er is ook nog een ziekenhuis gebouwd en de woning van de laatste telg werd een rusthuis voor rijke bejaarden. Ze hadden blijkbaar iets goed te maken.p1000977

6 gedachtes over “Even Enkhuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s