Lange zitbanken

Bij een wandeling door Amsterdam zagen we, dat de vele werkzaamheden die verspreid door de stad de laatste jaren een erg rommelig beeld opleverden, langzaam hun einde naderen. Bij het Centraal Station zijn alle bouwputten verdwenen. Tot mijn vreugde waren ook de stutten weg bij de gebouwen aan de Vijzelstraat. Door de bouw van de Noord/Zuidlijn was daar veel schade aan de huizen aangericht. De bouwput op straat was dicht. Systeemplaten zorgden voor een breed voetgangersgedeelte, maar de finishing touch moet daar nog wel gebeuren. Het is leuk is om te zien, dat er al wel een hele lange bank geplaatst is bij dat toekomstige station Vijzelstraat. Max Bögl, die de werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn daar de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, schenkt als afscheid van de bewoners en de buurt deze zitbanken met een roestvrij stalen inleg. De inleg is voorzien van teksten van Anna Enquist die heel toepasselijk zijn op deze locatie en op alle werkzaamheden die hier zijn uitgevoerd.

Bron: Zwarts & Jansma Architects
Bank links
UIT DE KROCHTEN GEKROPEN, HET WONDER VAN TUNNELS HIERONDER DOORKRUIST?
DWARS DOOR GESCHONDEN PLAVEISEL NAAR BOVEN; HEEFT DAGLICHT JE OGEN BELEGERD, REGEN JE WANGEN GEKUST?
REIZIGER, KIJK OMHOOG EN GA ZITTEN.
PASSANT, ZET JE TAS NEER EN RUST.
Bank rechts
JE MOET MAAR DURVEN. IN DE DIEPTE RAZEN DE TREINEN EN TORSEN DE TRAPPEN HET REIZENDE VOLK.
GRAVEN EN BOREN DEED HUIZEN BEVEN; JE BALANCEERT OP EEN LEEGTE VAN DERTIG METER.
SIDDERT DE GROND NOG? STAD BOVEN STAD, LEVEN OP LEVEN, STENEN, WOLK.In 2018 zullen we gebruik kunnen maken van deze Noord/Zuidlijn. Ook onder de grond is men bezig om met allerlei kunstzinnige objecten de boel aan te kleden. Deze banken maken me erg nieuwsgierig naar de rest van dat straatmeubilair.

18 gedachtes over “Lange zitbanken

 1. Wat leuk, die banken. Ik ken Amsterdam niet anders dan opgebroken. Als plaats A weer klaar is, gaan ze verder met B, C tot en met Zet 🙂 Maar een prachtige stad om doorheen te lopen blijft het. Voor ons is het meestal van CS naar museumplein en dan telkens een andere route. Ik moet zo nu en dan even naar het Van Gogh. Impressionisme opsnuiven.
  Gelukkig is er op die schilderijen nooit iets opgebroken 😉

  Liked by 1 persoon

  1. stap eens uit de trein op het Amstelstation en loop dan over de autoloze Weesperzijde langs de woonboten op de de Amstel de stad in, via Amstelhotel tot aan de Hermitage. De hele wandeling heb je een prachtig zicht op de overkant van het water. , je loopt door een historisch prentenboek.
   Een mooier beeld van mijn geboortestad krijg je niet.

   Liked by 1 persoon

 2. Volgende keer maar eens naar gaan kijken. Ik ben op de Prinsengracht geboren vlakbij de Vijzelstraat en ging naar de MULO in de Nieuwe Looierstraat, heel veel stappen liggen daar dus in de buurt van mi.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s