Autorijdyslexie

Wat een feest van herkenning is de column van Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant van afgelopen maandag 19 juni. (klik op foto van Aaf om het artikel te lezen)Ik ben dus niet de enige met dit ‘probleem’. Gezien ook alle reacties op de column bij de ingezonden brieven, lijken er hele volksstammen te zijn zoals ik.

Vanaf mijn 16e ben ik me ervan bewust, dat er iets is, waardoor ik het overzicht in het verkeer mis. Dat komt o.a. tot uiting doordat ik nooit automatisch links / rechts kan onderscheiden. Ik heb dus bedenktijd nodig om te bepalen of ik voorrang moet geven of juist krijg. Dat is erg onhandig en kan leiden tot gevaarlijke opstoppingen. Ik heb ooit één week een brommer gehad, maar ik vond het doodeng. Ik moest veel te snel reageren en dus was ik een gevaar op de weg.

Gezien mijn eerdere verkeerservaringen ben ik nooit begonnen aan het halen van een autorijbewijs. Ik fiets en ik kan me erg goed redden met het openbaar vervoer. Ik vind reizen met trein en bus zelfs heel plezierig en calculeer de extra tijd die het kost graag in. Ik bof daarbij ook wel met de perfecte busverbinding die wij hier in het dorp hebben. Natuurlijk ben ik ook blij met de lieve mensen om mij heen waar ik wel eens een lift van krijg. Maar al met al zie ik het niet hebben van een rijbewijs totaal niet als een gemis.

Toch merk ik wel, dat mensen steeds weer vreemd opkijken, als ze horen dat je geen auto rijdt. Altijd weer wordt mij geadviseerd om toch les te gaan nemen, want dat is, vindt men, toch de manier om eroverheen te groeien. Misschien was ik eigenwijs, maar nee, ik weet zeker dat het niets voor me is. Inmiddels ben ik bijna 65 en wat vind ik het fijn, dat ik mijn ‘afwijking’ dankzij Aaf nu een naam kan geven. Ik heb dus AUTORIJDYSLEXIE. Er is niets aan te doen, misschien wel aangeboren. Ik heb er al lang mee leren leven. Nu de rest nog!!

20 gedachtes over “Autorijdyslexie

 1. Geweldig wat een vondst! Ze wijden tegenwoordig hele tv-programma’s aan mensen met autorijdyslectie die denken dat ze wel kunnen rijden. Heel wijs dat jij besluit dat het anders kan. Wat maakt het ook uit, openbaar vervoer is goed geregeld in Nederland (ook al wordt er wel eens over geklaagd). Het is maar wat je wilt en wat je gewend bent he. Geniet maar lekker van het niet hoeven rijden!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb wel een rijbewijs en ik heb tien jaar gereden. Zonder schade op een geramd paaltje na. Maar fijn vond ik het niet. En toen ik een keer met een brullende baby achterin drie uur had gereden, besloot ik het nooit meer te doen. En ik heb het ook echt nooit meer gedaan. Maar ja ik heb wel een man die me rijdt als het OV niet lukt

  Liked by 1 persoon

  1. Afgezien van deze lichte afwijking betreffende links/rechts, rijd ik al meer dan 40 jaar vlot auto. Ik was amper achttien toen ik mijn rijbewijs haalde. Ik rijd graag en goed. Met alle auto’s. Gewoon of automaat, groot of klein. Maakt niet uit. Stuur me maar naar om het even waar, ik rijd er heen. Ik mag mijzelf een slechte matroos en goede chauffeur noemen!

   Liked by 1 persoon

 3. Oh, ik vond het vreselijk dat mijn vrouw na 10 maal op te zijn geweest toch haar rijbewijs kreeg. De eerste keer naast haar in de auto heb ik doodsangsten uitgestaan. Zelfs tijdens het schakelen moest ze eerst een overweging maken en kijken naar wat ze deed. Bij haar eerste keer zelfstandig rijden kreeg ze een zwaar ongeluk, waar ze zelf niet veel aan overhield. Ze heeft inmiddels meer dan 40 jaar haar rijbewijs, maar nooit meer gereden…

  Liked by 1 persoon

 4. Toen ik 25 was, heb ik tijdens een working holiday mijn motorrijbewijs in Australië gehaald en daarna 15.000 km rond gereden. Pas op mijn 43ste heb ik mijn autorijbewijs gehaald. Dit na een verblijf in Kenia waar ik aan de rijstijl van taxichauffeurs was overgeleverd. Autorijden vond ik wel leuk. Maar ik vind al die medeweggebruikers gewoon zo irritant na de leegte van Australië. Het OV is, ondanks vertragingen, vaak toch relaxter. En situaties op onbekende wegen snel inschatten kan ik evenmin. Dus fijn om eindelijk te weten hoe mijn ‘afwijking’ heet. 😉

  Liked by 1 persoon

 5. Ik heb al meer dan veerttig jaar m’n rijbewijs. Omdat iedereen om me heen zei dat je dat beslist moest halen want dat was heerlijk. Nou ik had er dus eigenlijk helemaal geen zin in maar ben toch gaan lessen en had het vrij snel behaald. Heb in het begin nog wel gereden maar vond er niks aan. Deed alles veel liever op de fiets en met openbaar vervoer. Heb het nooit gemist toen ik gestopt was. Het is natuurlijk wel zo dat er in je omgeving goed openbaar vervoer moet zijn.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik heb het na mijn 40sye pas gehaald maar ben wel erg blij dat ik het gedaan heb. Geen held in druk verkeer dat vind ik eng maar hier op het elandmet slecht openbaar vervoer is het ideaal.

  Liked by 1 persoon

 7. Mijn vader vond dat het bij de opvoeding hoorde, en betaalde het ook nog. Is al 50 jaar geleden toen nog 10 gulden per les. Er was altijd een auto beschikbaar en ik rij nog steeds graag en regelmatig. Mijn dochter kreeg de opleiding ook betaald uit de kaartpot, gelukkig slaagde ze de eerste keer. Nadeel ik was mijn auto regelmatig kwijt want ze was ook grote fan van autorijden. Ik hoop het nog heel lang te doen net zoals mijn ouders tot hun 90ste.

  Liked by 1 persoon

 8. Ja, dat bestaat zeker. Ik ken diverse mensen die het hebben. Heel verstandig om dan de auto maar aan anderen over te laten, want het is gewoon te gevaarlijk als een zeer onzeker iemand aan het stuur zit. Ik rijd al 45 jaar dagelijks auto. In het OV ben ik een beetje een kluns 🙂

  Liked by 1 persoon

 9. Ik had al vroeg mijn rijbewijs en vindt autorijden heerlijk. Zowel mijn man als ik zijn denk ik goede chauffeurs en wij rijden veel. Als je mij morgen vraagt vanuit Nederland naar Zuid-Spanje te rijden stap ik in en ga ik rijden. Wel regelmatig even stoppen. Ik denk dat het heel verstandig is om niet te willen autorijden als je je daarbij niet op je gemak voelt. Voorkomt veel ellende!

  Liked by 1 persoon

 10. wat een enthousiasme alom! Ook ik rijd al meer dan 40 jaar auto, in de bergen bij mist en alles, maar liever laat ik mij rijden, ik beschouw mezelf eigenlijk als een gemotoriseerde voetganger. Naar Maastricht neem ik de bus, makkelijk en goedkoper dan parkeren, Maar nu het OV in het Mergelland is verschraald doordat de concessie overging van Veolia naar Arriva ben ik toch blij met mijn bejaarde Micraatje.

  Liked by 1 persoon

 11. Leuk om iemand te vinden die ook geen rijbewijs heeft 🙂 Ik ben nog maar 23, maar mag al 5 jaar aanhoren wat een gebrek het is om geen rijbewijs te hebben. ‘Je zou je gemak niet kennen’, ‘je kunt niet altijd op anderen rekenen’ of ‘met de auto was je er al veel sneller’. Ik heb het geprobeerd, maar de dromerige en onzekere ik zorgde ervoor dat ik telkens met heel wat schrik uit de auto kwam. Mijn ouders forceren me nog altijd om een tweede poging te ondernemen, maar ik voel gewoon dat het niet verstandig is om mij achter het stuur te zetten. De dagelijkse opmerkingen zal ik er maar bij moeten nemen…

  Liked by 1 persoon

  1. Ja en op een gegeven moment weet men niet beter en hoort het gewoon bij jou. Ik ben nu 65, ik ben zelfstandig, kan overal komen. Ik merk dat er al meer mensen om mij heen, die wel een rijbewijs hebben, dat al minder gaan gebruiken. Doe vooral wat bij je past, ik heb er dus nooit spijt van gehad!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s